10 ultieme bestemmingen net over de Nederlandse grens

 

We kunnen wel stellen dat zomer 2020 een béétje in het water is gevallen.

 

Want die vakantie wordt toch even iets anders. Ook al ga je misschien naar het buitenland, wordt dat hetzelfde sfeertje als voor corona? Ik denk eigenlijk van niet. Het merendeel blijft dan ook gewoon lekker in Nederland, of nét daarbuiten. Want net over de grens heb je ook heel fijne bestemmingen. Ben je niet op vakantie in eigen land, wel lekker op rijafstand (en I love roadtrips dus voor mij al een pluspunt) en er echt even tussenuit. Waar je dan heen moet? Check hier de 10 leukste bestemmingen net over de Nederlandse grens.

 

1. Antwerpen
Oké, even beginnen met een voor de hand liggende bestemming. Antwerpen ligt net over de Nederlandse grens in België (joh) en is echt zo’n leuke stad. Je kan er superlekker eten (The Jane, Le John, Brasserie Appelmans…) maar ook prima terrasjes pakken en shoppen. Let wel even op wat de maatregelen in België zijn qua corona, want op het moment van schrijven is een mondkapje overal nog verplicht.

 
2. Nordhorn
Topaanrader om heen te gaan voor een paar dagen shoppen, eten en drinken. Nordhorn is een oude textielstad die nu vooral bekend staat om de vele winkels, maar ook omdat het net als Venetië het beste vanaf het water te bekijken is. Oké, Venetië is misschien ietsje idyllischer… Maar dit is dichterbij en weer eens wat anders. Gewoon doen dus.

 

3. Emden
Een Duitse havenstad in de regio Nedersaksen. Vooral ideaal als je een rustig stedentripje wilt. Er zijn hier genoeg musea om te bezoeken, je kan er mooi wandelen door de haven en verse haring eten die ze hier verkopen met allerlei toppings: mosterd, cranberry en natuurlijk de Duitse currysaus. Of dat een goede combi is? Tsja… Zelf even uitproberen, denk ik.

 

4. Knokke
Ook een beetje voor de hand liggend, net als Antwerpen, maar daarom niet minder leuk. Even de weersvoorspelling in de gaten houden en als je het goed timet kun je hier zo een weekje op het strand liggen. Heb je geen Ibiza voor nodig, hoor. Gewoon lekker met de auto naar Knokke. Heeeerlijk.

 

5. Düsseldorf
Misschien niet de spannendste bestemming, maar het is oprecht best een leuke stad voor een aantal daagjes. Vooral als je goed wil uitpakken qua winkelen, want dat kun je hier héél goed. Met de auto ben je er zo en je hebt genoeg leuke terrasjes en restaurants om de overige tijd te doden. Ga dan zeker ook even langs Fritz’s Frau Franzi, een sterrenzaak waar je onder de twintig euro een menu kan krijgen. Hopsakee. Dief van je eigen portemonnee als je het niet doet.

 

6. Luik
Dit is een echte studentenstad, wat erop neerkomt dat je echt niks tekort komt qua horeca en dat is voor mij altijd een must als ik een weekendje weg ga. Ander pluspunt is dat Luik in het Franse gedeelte van België ligt en daarom iedereen Frans praat. Waan je je toch een beetje in Frankrijk (en er staan veel Franse gerechten op de menukaart). En probeer zéker de Luikse wafel. Niet echt dieetproof maar wel heel lekker en hé, het is vakantie.

 

7. Bad Bentheim
Een favoriet van onze eigen royalty en dus ook een favoriet van ons. Hier ga je niet naartoe voor de restaurantjes, niet voor de winkels, maar voor de ontspanning. Het kuuroord in deze stad is namelijk waar de meeste mensen voor komen en daar wil je dus ook een dag (of twee) vertoeven en helemaal zen worden. Verder is het ook een schattig stadje, hoor. Het is een burchtstadje met een groot kasteel als eyecatcher.

 

8. Münster
Het is iets verder rijden, maar dan heb je ook wat. Münster staat bekend om de kerstmarkten maar is het hele jaar door leuk. Het is een redelijk grote stad, dus je vindt er alles wat je nodig hebt om je een aantal dagen te vermaken. Vooral de haven is in de zomer onwijs gezellig en druk, maar of dat met corona ook zo is is nog maar de vraag natuurlijk. Sowieso even langswippen.

 

9. Borgloon
Een ieniemienie dorpje in België waar op zich zelf niet veel te beleven is, maar eromheen wel. Borgloon staat vooral bekend om de ‘doorzichtige kerk’ (geen echte kerk, maar een kunstwerk), wat heel bijzonder is om te zien. Verder is de natuur eromheen erg mooi, dus een leuke stop voor de wandelaars.

 

10. Monschau
Aan de grens van België. net over de grens van Nederland vind je dit dorpje. Zeker als je er echt even tussenuit wil en veel wil wandelen is dit de plek waar je heen wil. Het dorpje zelf is onwijs schattig (vooral in de winter is het heel mooi), met genoeg restaurantjes om lekker te eten en overdag de natuur in te trekken.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer