De 10 bakkers

 

Morgen begint de eerste echte ‘gewone’ aflevering van Heel Holland Bakt. Tien bakkers die de strijd aangaan in de tent. Tien bakkers die allemaal willen winnen. Maar wie houdt het hoofd koel? Wie kan er groeien en wie is er én creatief én technisch sterk?

 

 

Vorige week namen we afscheid van Aruna, Michel, Arjen, Elly en Adrien. Hoe kort Elly ook te zien was, ze had direct een grote schare fans en ook met Aruna’s tranen leefden veel kijkers mee. Tranen die ik goed kan begrijpen overigens, want ik heb haar in eerdere rondes geweldig zien bakken en als je dan je grote droom in duigen ziet vallen is dat heel verdrietig. Ik zei het al eerder, kiezen is sowieso voor ons echt niet makkelijk. Je ziet op deze achter-de-schermen-foto aan onze serieuze gezichten hoe moeilijk we het vinden om te beslissen wie wel en wie niet doorgaat naar de tent.

Oh, en op die foto zie je ook dat ik altijd op behoorlijk hoge hakken loop. Ik laat je ook een foto zien van deze week als ik ge-quote word op het bospad. Dan heb ik platte schoenen aan omdat ik anders heel langzaam in de zachte grond wegzak. Bovendien zijn het best flinke stukken die er gelopen worden op de bakdagen tussen de tent en onze ruimtes, maar gelukkig hebben wij wel een golfkarretje tot onze beschikking. Alleen laat ik André niet meer rijden, zoals je misschien begrijpt.

 

 

Morgen begint de echte strijd met de tien bakkers in de tent. En je ziet direct dat die druk niet makkelijk is voor iedereen. Tijdsdruk waardoor je blokkeert, recepten die je eerder hebt gemaakt die nu helemaal mislukken, een oven waar je aan moet wennen, maar ook wij die op de vingers kijken.

 

En struikelblok nummer 1: de technische opdracht. Die was écht niet makkelijk terwijl hij zo simpel lijkt. Je zou denken ‘Wat kan er misgaan aan appelbollen?’. Nou, kijk maar. Want daar kan heel veel aan misgaan. Verkeerde appelkeuze, te veel vulling of te weinig of zelfs niet de goede. En dan die saus. Daar waren behoorlijk geschifte exemplaren bij. Hoe het dan wel moet?

 

Robèrt heeft instructiefilmpjes gemaakt die online komen. Ik vertel één en ander en ook het recept (elke zondag vanaf 21.00 uur een nieuwe) kun je vinden op de site van Heel Holland Bakt.

 

Heb je trouwens de app al? Die is superhandig omdat er niet alleen heel veel recepten op staan maar ook allemaal instructiefilmpjes uit eerdere jaren. Je kunt hem kosteloos downloaden in de app-store. Trouwens, Bak-hacks, instructies, je kunt op facebook, online en in de app van alles vinden. Oh en natuurlijk de adventskalender. Daar kun je ook prijzen mee winnen. Doen hoor, elke dag zo n vakje openen!

 

En wil je weten hoe wij vorige week naar de eerste aflevering keken? Nou, zo dus: Vrolijk hè? En wat zag het er prachtig versierd uit hè, bij André!

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden