Het valt niet mee om alles op te noemen wat het Lloyd uniek maakt. Als je het hotel googelt, zie je direct dat het niet zomaar een hotel is, maar ook een culturele ambassade vol design. 

 

Joyce Huisman: Het hotel is voorzien van Dutch design, en daar heb ik altijd al grote belangstelling voor gehad. Met name toegankelijk design. Design waar je blij van wordt, dat je omgeving prettiger maakt, dat ontworpen is voor de gebruiker, authentiek is, niet pretendeert, niet elitair is en ook nog eens functioneel is. Dat lijkt op een schaap met vijf poten en vier koppen.

 

Toch is dat exact wat ik vind in het Lloyd Hotel, waar je trouwens al na een paar bezoeken herkend en begroet wordt door het personeel, zodat je al snel lid van de Lloyd-familie bent. Echte gastvrijheid is de essentie van de marketingkreet ‘A Home away from Home’, die hotels graag gebruiken, maar eigenlijk maar zelden kunnen waarmaken. ‘We zijn voor veel mensen ook een soort buurthuis,’ vertelt de gastvrije en opmerkzame algemeen directeur, hotelier in hart en nieren, Piet Boogert.

 

Het DNA van de Culturele Ambassade is ook terug te vinden in het feit dat je er kunt kiezen tussen kamers van een tot vijf sterren. Dat maakt het hotel ook toegankelijk voor mensen die minder te besteden hebben. En zo is het: cultuur is voor iedereen.

 

Elke kamer is met evenveel zorg ingericht door een andere ontwerper en voorzien van dezelfde heerlijke bedden. Alle gasten en bezoekers hebben gratis toegang tot de enorme kunstbibliotheek, tentoonstellingen en vele events. En ’s morgens staat er een heerlijk ontbijt klaar met heerlijke sappen en onder meer zelfgemaakt, zijdezacht roerei in plaats van de droge eierprak uit een pak die je aantreft bij meeste ontbijtbuffetten.

 

Binnenkort ga ik er lunchen met mijn broer. We gaan dan bij (chef) Paul een échte omelet met botersla en zijn heerlijke vinaigrette eten, dat heb ik hem beloofd. En daarna nemen we een stukje van zijn zeer-de-zonde-waard citroentaart.

Het is dat ik moet stoppen, maar ik zou nog wel 101 dingen kunnen vertellen over dit hotel. Ga vooral naar de website, daar staat nog veel meer te lezen over deze verrukkelijke plek, haar bijzondere geschiedenis en uitnodigende events.

 

Oostelijke Handelskade 34, Amsterdam

T 020 561 3607

Lloydhotel.com

 

 

Joyce Huisman was columnist bij VT Wonen en later stylist en tekstschrijver. Ze heeft een fiks aantal kook- en designboeken geschreven. Ze werkt ook als creatief consultant en brand-specialist voor bedrijven.