Weet je dat in Nederland vijf miljoen mensen hun vuisten in hun mond propten toen jij Lewis Hamilton alle bochten van het circuit van Abu Dhabi intikte?

 

 

 

Je speelde met Lewis als een kat met een bol wol of als André Hazes met een vers vriendinnetje. Je stortte je er vol op, tot het echt niet meer kon.

 

De ronden ervoor waren zwaar en donker voor ons Verstappen-fans. Een zwaar zuchtende man naast me die zo’n beetje elke dertig seconden de achterstand van Max ten opzichte van Lewis opnoemde. Ik wilde heus zeggen dat ik ook kon lezen wat er op het tv-scherm stond, maar geef de man zijn uitlaatklep. Ondertussen dacht ik aan het sprookje van de haas en de schildpad, ken je dat? De haas is de allersnelste van het bos, daar kan niemand tegenop. Maar door de loop van het leven, wint de schildpad. Op zoiets als uit een sprookje hoopte ik ook. Ik keek naar Christian Horner, maar zijn tactiek kon deze veertien seconden verschil ook niet veranderen. En toen was jij daar ineens. Jouw banden waren versleten, maar ze konden best nog even voort. En Lewis zat ineens achter jou. Jij bedacht dat jullie als team nog best een appel met Lewis te schillen hadden (toen Max hem inhaalde aan het begin van de race ging hij gewoon hatsekiedee over de blauwe zone en sneed zo een complete bocht af en zat weer vooraan, geen haan die er naar kraaide) en besloot niet als een schichtig nertsje keurig rechts te houden zodat de grote Lewis verder kon gaan met zijn zegetocht. Dus daar gingen jullie, dansend met de DRS over het circuit. Als hij inhaale klapte jij je vleugel weer uit. ‘This is some serious dangerous racing,’ hoorde ik Lewis stamelen over de radio. Euh ja, maar je zit sowieso niet op schaken of korfbal, toch? En als je het zo gevaarlijk vindt… Remmen is niet verboden.
Uiteindelijk moest je hem laten gaan, maar toen had je toch maar mooi wat cruciale seconden van het geheel afgeknaagd.

 

Maar we waren er nog niet. Dus baden we in huize Mobach-van der Horst om een safety car. Die er ineens ook kwam. Wonderen bestaan. Maar hoe lang kun je een safety car laten rijden? En de rondetelling liep gewoon door. Zouden we dit meesterlijke seizoen dan op lafbekkige wijze onder de gele vlag eindigen? Toen de safety car werd vrijgegeven en de auto’s die een ronde achterbleven plaats moesten maken voor Max en Lewis kon het echte gevecht beginnen. De rest? Je weet het. De rest is history en historie. Want jullie hebben daar geschiedenis geschreven en Zomergasten (vertel je later nog wel wat dat betekent) materiaal geleverd.

 

En onthoud, leuke Checo: Max is een kampioen, maar jij, jij bent een legend.

 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach