Daar is Dieuwertje

 

‘Kijken we vanavond het Sinterklaasjournaal met Dieuwertje Blok?’

 

 

 

Die zin klinkt meermaals in huize Van der Horst-Mobach in deze donkere dagen. Met altijd die achternaam erbij. Dieuwertje Blok. Want zonder Blok geen Dieuwertje en zonder Dieuwertje Blok geen Sinterklaasjournaal.

 

Vorig jaar ging het serieuze gerucht, zo ernstig dat wij het in ieder geval geloofden. ‘Zou het Sinterklaasjournaal stoppen nu dat Dieuwertje Blok het niet meer presenteert?’ Zonder Dieuwertje Blok had mijn jongste dochter er ook geen zin meer in. Ze gelooft al een tijdje niet meer, maar het Sinterklaasjournaal is voor ons allemaal. Ben je groter, dan begrijp je ineens de woordgrapjes, herken je de behoorlijk bekende acteurs en presentatoren die een rol meespelen en niets is leuker dan meehuilen met de gelovigen onder ons. O jee, de Pakjesboot is op drift geraakt en ach en wee de cadeautjes zijn kwijt. Elk jaar een levensgroot probleem en net op tijd, het lijkt bijna een Hollywoodfilm, komt het uiteindelijk toch nog goed.

 

Zo is het geloof ik ook met Dieuwertje gegaan. Ze zou stoppen want liever zelf een punt zetten dan dat ze haar ‘eruit zouden bonjouren’. Maar wat er gebeurd is, is gebeurd, wat er gezegd is, is gezegd. En Dieuwertje is terug. Terug van godzijdank nooit weggeweest. Vrijdag warmde ze al op door voor te lezen op de groep van Flo. Toen ik die foto in de app van haar juffen kreeg, was ik zo mogelijk nog meer fan. En dat was ik al sinds winter 2016.

 

Het was zes december, de dag na pakjesavond. We namen de meisjes mee voor een rondje boodschappen. Even naar de bakker in Heemstede en daarna, vooruit, nog wat van die knapperige chocoladeblaadjes halen bij Van Wely. Natuurlijk moesten de Sint-cadeaus als trofeeën mee. Iggy had een nieuwe Elsa-pop, Flo een hondje dat op commando kon blaffen en salto’s kon maken. Eenmaal weer in de auto was de schok groot. Ze waren hun speelgoed vergeten! Maar waar? En daar, als was ze door de engelen gestuurd, kwam Dieuwertje Blok uit de bakkerswinkel lopen met de twee trofeeën. Of dit speelgoed misschien van ons was? Toen wisten onze meisjes het helemaal zeker. Sinterklaas bestaat, en goedgezinde engelen zoals Dieuwertje Blok dus ook.

 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach