Cursus snel rijk worden

 

Wat is dat toch? Dat mensen alleen nog maar rijk willen worden? Dat ze voor niemand nog iets willen betekenen, behalve dan op Instagram?

 

 

 

Dat ze heel veel volgers willen, maar niet meer door het goede voorbeeld te geven, en dat ze heel vaak achteraf blijken te mishandelen, misbruiken, oplichten, enzovoort. Wat is er in de mens gevaren dat we alleen nog iets lijken voor te stellen wanneer we anderen belachelijk maken of pijn doen? Dat we pas “iemand zijn” als we rijk lijken, in plaats van behulpzaam?

 

Nou was dat vroeger ook al zo, natuurlijk, maar ik dacht oprecht dat we als mensen waren gegroeid. Dat we hadden leren inzien dat de buurman doodmeppen ons achteraf niet zo veel had opgeleverd, en dat je met een opleiding veel verder kwam dan met je knuppeltje.

 

Dat wiskundige berekeningen op papier je uiteindelijk meer opleverden dan wat krastekeningen op de muur van je nieuwbouwgrotje. Maar ergens zijn we die inzichten blijkbaar weer kwijtgeraakt. We vallen artsen aan in ziekenhuizen, mishandelen ambulancemedewerkers, gooien straattegels naar politieagenten, en die straattegels daarna weer even terugleggen daar beginnen we al helemaal niet meer aan. Er zijn nauwelijks nog mensen te vinden die dat soort klussen nog in de vingers hebben, of zich er niet te goed voor voelen, en als we er dan mensen voor uit het buitenland halen, worden die weggezet als uitbuiters. Die zijn hier dan niet welkom, want ze moeten zelf maar zorgen dat ze het net zo goed krijgen als wij. Maar als iemand dat dan doet door naar een plek te gaan waar nog werk is, dan is dat dus verkeerd.

 

En dan die meningen van iedereen. Plus al die plekken waar je die meningen dan kwijt kunt. Pffff. Een fotomodel waant zich viroloog, zonder ook maar één dag opleiding te hebben genoten. En ze heeft nog miljoenen volgers ook.

 

Kijk, je mag natuurlijk best iets vinden, en als je het wilt delen, deel dat dan vooral met je vrienden. Maar waarom zou je het dan ook nog delen met de rest van de wereld, en in het openbaar? Waarom denk je dat jouw inzichten en gedachten over een onderwerp beter zijn dan die van iemand die daarvoor gestudeerd heeft? Omdat je veel geld verdient? Veel geld verdienen zegt toch niets over je intelligentie, en/of capaciteiten? Dus houd dan je mening over zaken die niet je werkgebied betreffen dan lekker voor je, alsjeblieft.

 

En veel geld verdienen is peanuts, tegenwoordig. Je hiphopt wat agressieve teksten bij elkaar en je wordt aanbeden en verkoopt je suf. Kijk maar naar zo’n Jorik Scholten. Hij heeft zelfs een opleiding opgetuigd waar je kunt leren om nét zo rijk te worden als hij, terwijl hij zelf geen enkele opleiding heeft genoten.

 

Maar ik denk dat leren rijk te worden veel en veel goedkoper kan dan voor het enorme bedrag dat hij ervoor vraagt. Want ik zag laats op LinkedIn ook zo’n advertentie voorbijkomen waarin iemand me al aanbood om mij voor 3000 euro te leren hoe ik nét zo rijk kon worden als hij was. En dat klonk best aantrekkelijk. Ik beleg namelijk ook al niet in munten die niet bestaan, dus ik was echt wel even geneigd om er nu dus toch maar eens op in te gaan.

 

Maar toen dacht ik: Ach, wat …

 

Wat zou zo iemand nou kunnen (of weten) wat ik niet zelf allang in me heb?
Ik heb dus dezelfde tekst gebruikt, en iedereen die zich nu bij mij inschrijft en meteen betaalt, mail ik het volgende: “Kopieer deze tekst (dat je voor drieduizend euro iemand kunt leren hoe hij héél snel rijk kan worden) en stuur die naar iedereen die drieduizend euro naar je heeft overgemaakt.”

 

Zo simpel is het. Echt! Volg me maar.

 

 

 

Door: Tineke

Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.

Afbeelding van Tineke