Tiramisu, zoals wij het kennen, is eind jaren zestig bedacht door de patissier van restaurant Le Beccherie in Treviso, een stadje dichtbij Venetië. Tiramisu betekent letterlijk ‘trek me op’, en dat doet het zeker!

 

Dit heb je nodig

(Voor 8 tot 10 personen)

Voorbereiding: 30 minuten

Rusttijd: minimaal 4 uur

  • 4 dl sterke koffie (op kamertemperatuur)
  • 150 g suiker
  • 5 eieren (eidooiers en eiwitten gesplitst)
  • 1 snufje zout of ½ citroen
  • 500 g mascarpone
  • ca. 400 g koekjes (bitterkoekjes of lange vingers)
  • 2 el cacaopoeder

 

Zo maak je het

Maak de koffie. Meng 120 g suiker met de eidooiers en klop tot een schuimige massa. Voeg de mascarpone toe en roer goed door. Klop de eiwitten stijf met een snufje zout (of enkele druppels citroensap) en 30 g suiker. Spatel voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten onder het mascarpone eimengsel (maak bewegingen van onder naar boven). Doop de koekjes enkele seconden in de koffie (ze mogen niet doorweekt zijn maar ook niet te droog) en schik ze in één laag in een schaal of meerdere coupes. Overgiet met een laag crème en herhaal. Eindig met een laag crème. Zet minimaal 4 uur, maar liever een hele nacht, in de koelkast. Bestrooi de tiramisu met cacaopoeder en serveer direct.

 

Tip Voeg twee glaasjes likeur toe aan de koffie (droge Marsala, Amaretto, rum of whisky).

 

Een goede tiramisu bereid je met kwaliteitsproducten: verse biologische eieren, lekkere koekjes, kwaliteitskoffie en vooral goede mascarpone. In het noorden van Italië gebruikt men verse mascarpone, maar die kun je niet mee naar huis nemen. Je zult het hier dus met industriële mascarpone moeten doen.

 

Eet smakelijk!

 

Uit: Recepten uit Venetië, Laura Zavan
Uitgeverij Good Cook € 24,95
Fotografie: Grégoire Kalt
ISBN: 9789461431004
Hier kun je het boek bestellen