De nieuwe hipste wijk van Londen:

Brixton

 

Overal verrijzen winkels, koffietentjes en pop-upinitiatieven, en de wijk werd dit jaar voor het eerst opgenomen in de officiële route van het London Design Festival. Je merkt het aan alles: het Zuid-Londense Brixton is druk bezig de titel ‘hipste wijk van Londen’ te veroveren op het Oost-Londense Shoreditch. Snel erheen voordat de rauwe randjes er af zijn!

 

 

3 dingen in Brixton die je niet mag missen

 

1. Brixton Village en Market Row

Brixton heeft twee naast elkaar gelegen overdekte markten, beroemd om hun kleurrijke kramen vol groenten, fruit, vlees en vis uit Afrika en de Caraïben. De vette reggae knalt nog steeds uit de speakers op de kraampjes, maar tegenwoordig is Brixton market ook een geliefde bestemming voor koffie, cocktails, streetfood, design, meubels en (vintage) mode uit alle windstreken.

 

Mijn tips

  • Mama Lan voor Beijing-stijl streetfood, 18 Brixton Village Market. mamalan.co.uk
  • Inmiddels heeft Franco Manca een aantal vestigingen in Londen, maar dit was de eerste. De beste zuurdesempizza’s van de stad, 4 Market Row. francomanca.co.uk
  • Voor authentiek Pakistaans streetfood ga je naar Elephant, 55 Brixton Village Marke. elephantcafeonline.blogspot.nl
  • Federation Coffee voor eersteklas koffie en hipsterontbijtjes met home-made granola, 77-78 Brixton Village Market. federation.coffee
  • Een paar meter verderop vind je het Burnt Toast Café. Fijn voor versgebakken broodjes en koffie, 88 Brixton Village Market. Burnt Toast Café
  • Cornercopia Homestore voor emaillen bekers, stevige bezems en andere huiswaar uit grootmoeders tijd, 65 Brixton Village Market. brixtoncornercopia.co.uk
  • Circus voor nieuwe en vintage kunst, sieraden en woonaccessoires, 79 Brixton Village Market. circusbrixton.com

 

Maar het allerleukste is gewoon rondneuzen op de originele Afro-Caribbean markt, vol hoog opgestapelde potten, pannen, afwasteiltjes, yams, okra, varkenspoten, kippendijen, haarproducten, pruiken, Afrikaanse stoffen en kleding in de kleuren van de Jamaicaanse vlag.

 

2. David Bowie

Bowie werd in 1947 in Brixton geboren. Sinds zijn dood is de muurschildering die in 2013 werd gemaakt door lokale kunstenaar Jimmy C een indrukwekkend bedevaartsoord geworden. Het portret van Ziggy Stardust (steevast omgeven door bloemen, kaarsen en selfie-makende fans) vind je op de zijmuur van warenhuis Morley’s, recht tegenover de uitgang van het Brixton underground station. David Bowie’s geboortehuis is een paar straten verderop, op 40 Stansfield Road.

 

3. Pop Brixton

Het zou een tijdelijke pop-up wijk-in-de-wijk worden, maar inmiddels is Pop Brixton uitgegroeid tot een permanente plek voor lokale kunstenaars en jonge ondernemers. De uit zeecontainers en sloophout opgebouwde openbare ruimte achter Brixton Village Market is een hippe ‘open air’ hang-out met restaurantjes, bars, designwinkels, vintage kleding en een heuse stadstuinderij.

popbrixton.org

 

Hoe kom je er?

Met de Victoria Line reis je vanuit centraal Londen in +/- 15 minuten naar eindstation Brixton.

 

 

Rachel Lancashire is zo Nederlands als een broodje kroket. Haar belangrijkste talenten zijn: de kaart van de London Underground uit haar hoofd kennen, thee met melk drinken en stiekem verliefd zijn op Prince Harry.

Fotografie: Rachel Lancashire, Popbrixton, Mama Lan,