CHANEL No 5 bestaat 100 jaar

 

 

Gabrielle Chanel heeft veel betekend voor de vrouw. Ze zal er zelf geen etiket op hebben geplakt, maar ze heeft onze geëmancipeerde staat een enorme duw vooruit gegeven.

 

 

Ze trok letterlijk de broek aan, ging net als mannen op een paard zitten, begon haar eigen bedrijf, maakte de ketting aan de handtas zodat je je handen vrij had voor sigaret en glas en maakte bruin worden weer hip. Iets dat we nu echt weer terug moeten draaien, maar dat terzijde. Dat kon Gabrielle niet weten.

 

Gabrielle vond dat vrouwen naar vrouwen moesten ruiken en niet naar ene bloem en gaf daarom parfumeur Ernest Beaux de opdracht een parfum te ontwikkelen dat de vrouw krachtig zou neerzetten.

 

Hij maakte twee parfumreeksen die hij nummerde. De eerste 1 tot en met 5, de ander 20 tot en met 24. Bijgelovig als Gabrielle Chanel was koos ze de vijfde (omdat ze die het lekkerst vond) en lanceerde die op de vijfde dag van de vijfde maand. En de rest, ach dat verhaal ken je. Het is het best verkochte, meest iconische parfum van de wereld. Met een flacon in de vorm van het Place Vendome. Wie jarig is trakteert dus ik kreeg dit fenomenaal mooie pakket bezorgd. Lieve No 5, van harte, long may you live. 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach