Hallo CBR, waarom moet het zo lang duren om een rijbewijs aan te vragen?

 

Er zijn van die dagen dat je het liefst met de dekens over je hoofd in je bed blijft liggen en al helemaal als het rijbewijs van je 80-jarige vader is verlopen

 

 

Ik prijs me gelukkig dat ik mijn beide ouders nog heb. Alleen ben ik naarmate ze ouder worden niet alleen meer hun dochter, maar ook hun mantelzorger. Soms word ik tureluurs van de bureaucratie met haar afkortingen, servicekantoren en voortgangsgesprekken en ik ben inmiddels een pro in het zoeken naar een oplossing voor Lastige Zaken. Maar afgelopen weekend ging dat toch even mis.

 

Blijkbaar had mijn vader de brief waarin het RDW aangeeft dat zijn rijbewijs zou gaan verlopen niet goed gelezen of niet ontvangen, want tot onze grote schrik lag er een tweede brief in de brievenbus waarin stond dat zijn rijbewijs per afgelopen zondag niet meer geldig is. Grote paniek alom, want hoe komt hij dan bij mijn moeder die 15 kilometer verderop in een verzorgingshuis woont? Ik kwam meteen in actie, maar man, man, man… Ik dacht dat ik de stroperige bureaucratie inmiddels wel door had, maar bij het CBR, waar het nieuwe rijbewijs aangevraagd moet worden, zijn ze daar kampioen in. En je zal maar tachtig zijn en alles digitaal moeten regelen.

 

Je moet inloggen met je DigiD, maar waar heeft hij de wachtwoorden ook alweer? En waar had hij nou ook alweer zijn BSN opgeschreven? Hij heeft geen app op zijn telefoon om zijn bankzaken te regelen, dus hoe kunnen we dan de gezondheidsverklaring afrekenen die hij online moet invullen? Daarna moeten we vier weken wachten op een reactie van een keuringsarts die bepaalt of mijn vader in aanmerking komt voor een keuring en, zo ja, wat voor keuring. Daar heeft hij dan weer een ZD-code voor nodig die in zijn eigen portaal op de website van het CBR te vinden is en die je alleen met zijn DigiD kan openen en waarvan de code met een sms op zijn eigen telefoon binnenkomt. Snap jij het nog?

 

Ik doe heus mijn best om hem zoveel mogelijk van deze digitale ongein uit handen te nemen, maar zelfs ik snap soms maar half wat er nou precies door instanties verwacht wordt. En dan heb ik het nog niet eens over het vervangende vervoer dat ik nu weer voor hem moet gaan regelen. De aanvraag voor de WMO zodat hij van de regiotaxi gebruik kan gaan maken duurt 8 weken, waardoor hij zolang van een veel te dure taxi gebruik moet maken. Mijn broer en ik lachen er inmiddels maar om en grappen dat het allemaal van onze erfenis afgaat.

 

Volgens de meneer van het CBR die ik uiteindelijk aan de telefoon krijg, gaat deze aanvraag minimaal een aantal weken in beslag nemen. Tegen die tijd ben ik intussen al knettergek geworden. Natuurlijk snappen we dat het onze eigen schuld is, hadden we maar beter op moeten letten.

 

Na deze deze “heugelijke” mededeling wil ik het liefst met de dekens over mijn hoofd in bed blijven liggen. Kan iemand me wakker maken als het Pasen is? Want hallo CBR, waarom moet het zo lang duren om een rijbewijs aan te vragen?