Vandaag is de ongelukkigste dag van het jaar

 

Deze dag is de meest maandagst van alle maandag. Zit je er vandaag niet lekker in?

 

 

 

Gaat alles mis en zat je voor de middag al op de acht huilbuien? Dat is helemaal oké; vandaag is namelijk Blue Monday en dat is universeel gezien de meest deprimerende van het jaar. Vandaag is dus even een kwestie van overleven, maar hé, dan zijn we er wel voor een heel jaar weer vanaf.

 

Wat is Blue Monday precies en waar komt het vandaan? De term werd in 2005 bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall, die een onderzoek uitvoerde naar de meest ongelukkige dag in het jaar. Het is elk jaar de derde maandag van januari; de meeste mensen voelen zich dan neerslachtig, verdrietig, ongemotiveerd en/of weemoedig.

 

Leuk detail: hij heeft hier écht onderzoek naar gedaan en er is zelfs een formule voor: 1/8 W + (S-s) 3/8 x TQ MxNA. De W staat in deze formule voor het weer, de S voor schuld en de s voor salaris. De uitkomst van die formule is in jip-en-janneketaal Pure Ellende, want we zitten vandaag massaal in zak en as.

 

En de oorzaak hiervan? Arnall redeneerde dat het aantal dagen sinds de laatst betaalde loon, het aantal dagen tot de volgende feestdag, de gemiddelde temperatuur én het gemiddeld aantal zonuren per dag ervoor zorgen dat deze maandag de boeken ingaat als de Zuurste Dag Van Het Jaar.

 

Mocht je dus verdrinken in zelfmedelijden vandaag: het is helemaal oké. Wees extra lief voor jezelf. Boek die massage. Bestel Uber Eats. Werk thuis. Houd je joggingbroek aan óf ga juist wel sporten en de hort op. Waar jij je goed bij voelt – vandaag mogen we wat liever voor onszelf zijn.

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer