Bloemkunst

 

 

Renee: Ik ben echt dol op bloemen en heb dan ook het liefste iedere week een nieuw boeket of wat mooie voorjaarstakken in huis staan. Laatst was ik weer in een van mijn favoriete winkels in Eindhoven, namelijk de studio van Piet Hein Eek . En daar zag ik het mooiste boeket ooit.

 

 

Linda Nieuwstad maakt prachtige bloemstillevens – niet met een penseel geschilderd op doek, maar gemaakt van uitgesproken industriële materialen als plastic, textiel, schuimrubber, pvc en staal, in een formaat waar je u tegen zegt: metershoge bloemsculpturen! Een mooi boeketje is er niks bij.

 

Linda Nieuwland: ‘Ken je de zeventiende-eeuwse Nederlandse bloemstillevens? Die van de schilderijen in het Mauritshuis in Den Haag of in het Rijksmuseum in Amsterdam? Toen ik die schilderijen voor het eerst zag, wilde ik er het liefst in kruipen. Ik wilde de dauwdruppels van dichtbij zien, ik wilde de tere bladeren kunnen voelen en de rozen kunnen ruiken. Sindsdien ontwerp ik bloemen en bloemstukken waar je in kunt ronddwalen. Sneeuwklokjes waar je onderdoor kunt lopen en vergeet-me-nietjes die je aanstaren op ooghoogte.’

 

Na het behalen van haar studie aan de ArtEZ Hogeschool voor de kunsten in Enschede, won Linda de kunstprijs AanZet! voor startende kunstenaars uit Overijssel en Gelderland. Van 2005 tot 2007 bezocht zij het Sandberg Instituut in Amsterdam. Sinds 2004 is haar werk regelmatig te zien op tentoonstellingen in Nederland en over de grenzen. Dit jaar is ze geselecteerd als deelnemer aan Masterly – the Dutch in Milano, van 4 t/m 9 april in de Dutch Pavilion, Salone del Mobile.

 

Ik ben ontzettend benieuwd naar wat voor moois zij daar weer zal presenteren. Maar voor nu blijven mijn favoriete items die ze heeft gemaakt in samenwerking met Piet Hein Eek.

 

 

 

Renee Bijlsma is chef bij Franska.nl en woont samen met Bas en poes Kees. Ze houdt van mooie dingen en is altijd op zoek naar de nieuwste trends op het gebied van lifestyle.

Fotografie portret: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs