Wanneer bel je de huisarts?

 

Het is veel te druk bij de huisartsenpost in het weekend. Caroline vindt dat iedereen z’n gezonde verstand dan maar moet gebruiken.

 

Voor ik een kind had, kon er rustig een jaar voorbijgaan zonder dat ik zelfs maar aan mijn huisarts dácht. Dat veranderde radicaal toen de eerste winter met mijn dochter aanbrak, vol oorontstekingen, hardnekkige hoest en benauwdheid. Toen werd het een beetje ‘een week zonder dokter is een week niet geleefd’. Inmiddels is het kind (nét) de deur uit en heeft mijn hond haar rol overgenomen, serieus, maar dat vertel ik een andere keer wel.

 

Zaterdag las ik in de krant dat veel huisartsenposten in het weekend platgebeld worden voor wissewasjes (of zelfs herhaalrecepten). Waardoor mensen met serieuze klachten veel te lang moeten wachten. Dat kan natuurlijk ernstige tot fatale gevolgen hebben. Voor een deel lijkt dit te wijten aan de tijdsgeest van de 24-uurseconomie: als je om tien uur ’s avonds nog een biefstuk kunt kopen, moet je toch ook de dokter kunnen bellen. Beetje dat idee. Wie weet er trouwens nog dat biefstuk een probaat middeltje is tegen een blauw oog? Hoef je gelijk de huisartsenpost niet meer te bellen…

 

Straks heb ík het gedaan als er iets misgaat…

 

En als ‘oma’ dan toch vertelt: zo’n twintig jaar geleden kreeg ik een boekje in de bus (het ligt nog altijd bij mijn verbandtrommel en EHBO-kaart), dat ‘Wat doe ik? Bel ik de huisarts?’ heette. Met daarin zo’n beetje alle veelvoorkomende klachten en glashelder omschreven of je nog rustig even af kon wachten of onmiddellijk in actie moest schieten. Volgens mij zou dat best een prima aanvulling kunnen zijn op de online campagne ‘Dokter bellen? Eerst tot 3 tellen’, die deze week begint. Het moet vooral een jonge doelgroep duidelijk maken dat de huisartsenpost er is voor acute vragen of behandelingen in de avond, nacht en in het weekend, niet voor kwaaltjes.

 

Het is hier niet aan mij om een lijstje te geven, straks heb ik het gedaan als er iets misgaat, maar ik probeer mijn dochter wel mee te geven dat een beetje gezond verstand geen kwaad kan op het moment dat ze de dokter denkt te moeten bellen. Veel dingen zijn immers met een paracetamolletje (of twee) de volgende ochtend gewoon weer over. Of als het weekend voorbij is.

 

 

Caroline Griep is journalist en personal organizer. Ze schrijft over opgeruimd leven. In ruime zin. En over het op de rails houden van haar bestaan als zzp’er, emptynest-moeder en vrouw van 50+.

Fotografie portret: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs