En de prins van de dag is…

 

 

Caroline: ‘Het is een bijzonder kind, en dat is-ie.’ Slaat natuurlijk nergens op om dit citaat uit Dik Trom te gebruiken voor een slanke man van 38, ouwedoziger kan niet, maar ik denk het écht bijna altijd als ik Johnny de Mol zie…

 

 

Terwijl wij ons hier vandaag bezighouden met commentaar leveren op de jaarlijkse hoedenparade en, oké, misschien ook wel een beetje met de inhoud van de troonrede, is Johnny de Mol deze week op pad met minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Naar New York. Geen snoepreisje of voor opnamen van een van zijn sympathieke tv-programma’s, maar om een paar dagen mee te lopen op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties. Daar zijn staatshoofden en ministers bijeen voor de opening van de Algemene Vergadering.

 

Serieuzer wordt het niet.

 

Sinds 2015 is Johnny’s stichting Movement on the Ground op onder andere Lesbos actief om vluchtelingen te helpen door de menselijkheid terug te brengen in de vluchtelingenkampen. Reden voor minister Koenders om Johnny uit te nodigen om met hem mee te gaan: ’De relatie tussen internationale samenwerking en lokale actie is in deze turbulente wereld heel belangrijk. Daarom wil ik Johnny laten kennismaken met wat we hier doen, op de enige plek ter wereld waar 193 landen met elkaar praten. Tegelijkertijd geeft Johnny ons door zijn persoonlijke ervaring en inzet voor vluchtelingen een belangrijke reality check.’

 

Mijn hart zou in ieder geval uit mijn lichaam knallen, echt

 

Is toch om trots op te zijn? Ja inderdaad, ik denk nu aan moeder Willeke die dat ook vast heel erg is, op haar zoon met zijn vele talenten. Mijn hart zou in ieder geval uit mijn lichaam knallen, echt.

 

Maar, nog afgezien van zijn aangekondigde huwelijk met Anouk van Schie natuurlijk, is Johnny’s VN-bezoek niet zijn enige bijzondere nieuwtje van de laatste dagen. Op initiatief van Movement on the Ground opende ook een wel heel apart hotel zijn deuren: in de voormalige beruchte Bijlmer Bajes… Het bestaat tijdelijk, en wordt gerund door vluchtelingen, die worden begeleid door mensen uit de hotelwereld, omdat werkgelegenheid nu eenmaal de effectiefste manier is om een nieuw bestaan op te bouwen.

 

Altijd al eens willen weten hoe het is om in een cel te overnachten? Het hotel telt zestien tweepersoonskamers en is in ieder geval tot het einde van dit jaar geopend, hopelijk langer. Boeken en de kamers bekijken kan hier.

 

Door Caroline Griep

 

Bron: rijksoverheid.nl en movementontheground.com