Tips om je smartphone minder te gebruiken

 

Ik doe een 14-daagse bootcamp om mijn intensieve iPhone-gebruik wat terug te dringen

 

Een wekker of horloge heb ik niet meer, ik kijk op mijn iPhone. Als ik ’s ochtends wakker word en het alarm uitzet, check ik meteen mijn nieuwsapps van onder meer NOS, nu.nl, Blendle en Topics. De radio zet ik vervolgens aan met de Sonos-app. Communiceren met mijn collega’s gaat meestal via WhatsApp. En dan heb ik het nog niet eens over mijn Facebook- (vaak) en Instagramgebruik (af en toe).

 

Interessant dus om eens te kijken hoeveel tijd ik per dag doorbreng met mijn iPhone. Even googelen brengt de app ‘Moment’ in mijn leven, die houdt je ‘screen time’ keurig voor je bij. Daar kan ik kort over zijn: dat is gemiddeld drie uur per dag. Niet niks natuurlijk, maar daar zeker de helft daarvan puur functioneel is, keur ik mijn eigen gedrag goed.

 

De app is trouwens gratis, maar zoals zo vaak moet je voor meer functies wel iets betalen. Dat doe ik, omdat ik aan de statistieken gezien (en aan mezelf gemerkt) heb dat ik mijn telefoon wel heel vaak oppak, ook als dat nergens voor nodig is, zo’n 75 keer per dag. Dat moet minder kunnen, dus teken ik in voor de Moment Boot Camp: 14 dagen duurt die. Als het goed is, dring je je schermtijd er aanzienlijk mee terug door elke dag een opdracht te doen.

 

Dag 1: leg je telefoon 30 minuten weg

Dat lukt zonder problemen, ik laat de hond uit en doe daarna ook nog boodschappen zonder mijn iPhone, in totaal 70 minuten.

 

Dag 2: stop met slapen met je telefoon in de buurt

Ik leg hem in de badkamer aan de lader, laat de deur open en zet mijn wekker op keihard. Werkt goed.

 

Dag 3: wen aan een andere ochtendroutine en kijk pas na een uur op je telefoon

Kansloos, maar ik heb een goed excuus: ik moet het nieuws écht checken voor mijn werk.

 

Dag 4: beperk je tot functionele 12 apps op je beginscherm, geen social media dus!

Dat lijkt me een goed idee, dus dat doe ik, het is even puzzelen maar het bevalt prima.

 

Dag 5: zet wat meldingen uit

Dat doe ik al heel lang, omdat ik anders gek zou worden, met mijn aangeboren neiging om altijd overal meteen op te reageren.

 

Dag 6: geen berichtjes sturen, maar gewoon bellen

Ideaal, merk ik, scheelt serieus tijd, soms ben je wel een half uur aan het appen, terwijl je het telefonisch in vijf minuten oplost. Is nog gezelliger ook, om even een stem te horen.

 

Dag 7: ga naar buiten en laat je telefoon thuis

Top, doe ik vanaf nu tijdens mijn wandelingen met de hond, ook al betekent dat Moves, mijn app om stappen (10.000 per dag, is nogal een obsessie) te tellen dan wel weg kan doen.

 

Dag 8: niet op de wc!

Haha, nou, zo gek ben ik nog nooit geweest, eerlijk niet…

 

Dag 9: stel in dat je je telefoon een uur voor bedtijd niet meer gebruikt

Dat kan dus met de Moment-app, stel je stelt dat in op 22.00 uur, dan gaat-ie superirritant rinkelen als je hem toch oppakt. Ik heb dat uitgezet. Sorry hoor.

 

‘Een half uur alleen met je gedachten zonder iets te doen? Zo, da’s lastig!’

 

Dag 10: verlaat de kamer

Klinkt misschien gek, maar het idee is dat je opstaat en de kamer uitloopt als je in gezelschap je telefoon wilt gebruiken. Lijkt me wel wat, maar ik woon alleen en werk thuis. Dus.

 

Dag 11: wees een half uur alleen met je gedachten, zonder afleiding of iets te doen

Zo, deze is lastig! Niet te doen bijna, niks hond uitlaten en telefoon thuis laten, nee, gewoon zitten en denken, pfff!

 

Dag 12: geef jezelf een dag vrij, gebruik je telefoon zoveel als je wilt vandaag!

Gelukt!

 

Dag 13: verwijder één app

En dan niet zomaar een app maar die ene die je het meest gebruikt, je weet precies welke – ja, Facebook dus, bij mij, en ik faalde, ik kon het gewoon niet opbrengen.

 

Dag 14: vandaag raak je je telefoon niet aan of in ieder geval zo min mogelijk

Kan ik kort over zijn: ik geef het op, het is een gewone werkdag en ik heb hem nodig.

 

Boot Camp Conclusie: interessant experiment met sympathieke en handige app, ik heb absoluut over bepaalde aspecten van mijn toch best intensieve telefoongebruik nagedacht, maar mijn schermtijd is er gemiddeld nul minuten minder van geworden…

 

O ja, nog een aanrader: installeer de app Focus om er écht zeker van te zijn dat je niet stiekem toch even appt of belt tijdens het autorijden.

 

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl