Het troostrijkste boekje van het jaar

 

Caroline: Als je leven op z’n kop staat, kan troost in een klein hoekje, pardon boekje, schuilen.

 

 

Vorig jaar om deze tijd leek het bij mij thuis weken achter elkaar wel Sinterklaas, echt niet normaal! Nog nooit in mijn leven kreeg ik zoveel cadeautjes. Hoe dat kwam? Begin oktober bleek ik borstkanker te hebben. Mijn vrienden en vriendinnen stonden op de dag van diagnose al om me heen om me liefdevol overeind te houden. Maar ook buren, oud-huisgenoten, andere bekenden uit mijn studententijd, kleuterklasgenoten en collega’s lieten van zich horen. Kaartjes, bloemen en complete beautypakketten werden mijn huis binnengedragen.

En boeken. Vuistdikke feelgoodromans, hart-onder-de-riem-stekende dichtbundels, nieuwe bestsellers en dit pareltje, van collega Liesbeth: ‘Lessen om te overleven’ van Alice Hoffman. Piepklein boekje. Een voltreffer. Toen de schrijfster voor kanker behandeld werd, zocht ze naar een gids om haar door een moeilijke periode heen te loodsen. Die vond ze niet, dus besloot ze er zelf een te schrijven. En daar slaagde ze geweldig in.

In nog geen 100 pagina’s laat ze zien dat er, ondanks alle misère, als je ziek bent nog heel wat zélf te kiezen valt. Inspirerend, steeds positief en vaak ontroerend. Hartverwarmend in één woord. Kies je helden, schrijft Hoffman bijvoorbeeld, kies ervoor om te genieten (mét brownierecept), kies je familie, kies ervoor om iets nieuws te leren, kies om toekomstplannen te maken… Het was zó fijn om dit te lezen, terwijl mijn leven totaal overgenomen leek te worden door het ziekenhuis, het zorgde ervoor dat ik daar niet helemaal in wegzakte.

Onlangs stuurde ik het naar mijn buurmeisje Petra van heel vroeger die op dit moment een borstkankerbehandeling ondergaat. Een stapeltje in huis halen gaat misschien wat ver, alsof ik dan hoop dat er veel mensen in mijn omgeving ziek worden, maar eigenlijk wil ik iedereen die niet weet wat hij of zij kan doen voor een zieke aanraden om dit boekje te geven. Het biedt serieuze troost, écht!
P.S. Het is ook een fijn geschenkje als je niet zo goed weet wat je tegen iemand moet zeggen, want dat doet de schrijfster al voor je…

 

Lessen om te overleven – Alice Hoffman – uitgeverij Orlando – € 17,95

Door Caroline Griep Fotografie portret: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs