Letters, woorden, teksten, tijdschriften, boeken… Caroline Griep is een freak. Ze schrijft, redigeert, vertelt verhalen, kletst en… leest. Iedere dag. Het liefst de hele dag. Voor Franska.nl doet ze iedere week een greep uit haar boekenkast of in de stapel op haar bureau.

 

Niet buiten de lijntjes kleuren

 

Luttelgeest. Daar speelt Sophie Zijlstra’s nieuwe roman ‘De verlossing van Liesbeth Bede’ zich af. Zo’n droombuurt vol zeer geslaagde ouders met uiterst talentvolle kinderen, waar iedereen keurig in de pas loopt. Als ik begin te lezen, krijg ik het alleen al bij de herinnering aan mijn dagen op het schoolplein in Amsterdam Zuid weer benauwd. Zó eng, dat gedoe van een kudde mierzoet kiftende moeders bij elkaar. Dus ik voel het meteen al aankomen, dit kan gewoon niet lang goed gaan. Terwijl Liesbeth Bede en haar gezin na hun verhuizing juist allerhartelijkst ontvangen worden als ze in Luttelgeest gaan wonen. Niets wijst er op dat ze er niet gelukkig zullen zijn. Maar wat er gebeurt als Liesbeth Bede er langzaam maar zeker achter komt dat eigenlijk niets is wat het lijkt, verzin je niet…

Liesbeth Bede is onlosmakelijk met haar achternaam verbonden. Dat lijkt in eerste instantie nogal typisch, maar het went en draagt ook bij aan de wat vervreemdende sfeer in het verhaal (op pagina 332 wordt trouwens een tipje van de naamsluier opgelicht).

 

Het is zonde om hier al te veel weg te geven, maar als ik tijdens het lezen van een boek regelmatig denk ‘hoe verzin je het’, word ik altijd blij. Heel blij. En dat gebeurt in deze spannende roman in ruime mate. Heerlijk om steeds op het verkeerde been gezet te worden, zeker op de subtiel humoristische manier waarop Sophie Zijlstra dat doet. Met haar soms absurde verhaal balanceert ze voortdurend op de dunne scheidslijn tussen ogenschijnlijke beschaving en de pure waanzin die zich misschien wel vaker onder de oppervlakte bevindt dan we denken. Op schoolpleinen. In heerlijk rustige buurten. Maar in ieder geval in Luttelgeest.

 

De verlossing van Liesbeth Bede – Sophia Zijlstra – Querido – € 18,99