Plak  jij  je camera  al af?

 

Caroline is niet zo van de referenda. Ze vindt het maar gedoe. Maar ja, die privacy waar het nu om gaat, is toch ook best een dingetje… Wat vind jij er eigenlijk van? Ben jij hier mee bezig?

 

 

Ineens zie ik dat het groene camera-oogje op mijn computer brandt. Terwijl ik het echt niet aangezet heb… Hoe lang is dat al zo? Wie heeft dat gedaan? Zit iemand me soms te begluren? Maar wie dan? Help! Snel plak ik er een stukje post-it over*.

 

Heb jij je al in de Sleepwet verdiept? Ik lijk tot nu toe meer met de Slaapwet te hebben, want de ophef ging nogal langs me heen. Mijn ooghoek zag heus wel dat er wat aan de hand was, maar tot registreren was het nog niet gekomen. Blinde vlek. Kan niet alles volgen. Druk gehad. Gistermiddag drong het dan toch tot me door. Door de actie van vijf studenten en Arjen Lubach: 300.000 handtekeningen verzameld voor een referendum over de omstreden Sleepwet. Lubach trouwens ook gemist, dus ik keek het even terug. Moet je zeker doen als je in dertien minuten hilarisch maar glashelder bijgepraat wilt worden. Ik durf het hier niet nog een keer uit te leggen, maar mocht je toch ook niet precies weten wat de vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) inhoudt, gluur dan maar hier, staat alles keurig op een rij.

 

Goed, dat referendumbericht drong wel tot me door. Goeie kans dat dat er gaat komen. Nu ben ik niet zo van de referenda, wat een gedoe, maar Lubach is in mijn ogen vele malen relevanter dan die gasten van Geen Peil met dat Oekraïne-verdrag vorig jaar (ja hé, ik kom niet helemaal uit een ei), dus ik vind dat ik dit referendum wel moet willen.

 

Is toch raar als jouw smartphone gehackt wordt omdat je overbuurman ergens van verdacht is

 

Ook al is de wet bedoeld om ons te beschermen tegen terrorisme en zegt Rutte dat er een goede balans gevonden is in het waarborgen van onze privacy. Is toch raar als jouw smartphone door de overheid gehackt mag worden omdat je overbuurman ergens van verdacht wordt? Om maar een voorbeeld te noemen. Waar stopt dat dan? Precies. Ik heb de petitie getekend.

 

Overigens was er al eerder kritiek. De Eerste Kamer nam de Sleepwet in juli vrij geruisloos aan. De Raad van State, het College voor de Rechten van de Mens en de Raad voor de Rechtspraak waren er openlijk kritisch over. Dus zo vreemd is de ophef nu niet. Inmiddels staan tal van organisaties, zoals Amnesty International, ook achter de petitie. De AIVD snapt de zorgen, maar zegt dat het nodig is om Nederland goed te beschermen. Als (on)oplettende burger denk ik dat het heel goed is als we het hier nog eens goed en grondig over hebben. Doe vooral wat je wilt natuurlijk, maar je er als burger mee bemoeien kán. En mag. En is misschien best een goed idee.

 

 

* Bij navraag aan mijn 19-jarige bleek dat ik FaceTime open had staan. FaceTime. Nog nooit gebruikt. Weet je wel hoe lelijk ik ben als ik in zo’n nietsontziend cameraatje ga zitten kletsen? Dus het blijft een raadsel waarom het groene lampje brandde en het papiertje blijft mijn private eye afplakken, tenzij ik zeker weet dat er een knappe ambtenaar naar me zit te kijken.

  

 

Journalist Caroline Griep doet steeds weer een poging tot opgeruimd leven. Daar schrijft ze over. En over wat ze iedere dag tegenkomt tijdens haar ochtendwandeling door de media.

Fotografie portret: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs

 

Als de initiatiefnemers van het referendum aan alle regels hebben voldaan dan wordt de volksraadpleging gehouden op 21 maart 2018, gelijktijdig met de gemeenteraadsverkiezingen.