Caitlyn Jenner onder vuur vanwege uitspraken over transvrouwen

Laat ik maar meteen met een pittig statement beginnen: ik ben niet zo’n fan van Caitlyn Jenner. En dat vind ik jammer, want zij had juist dé spokesperson voor transvrouwen kunnen zijn.

 

 

 

Laat ik maar meteen met een statement beginnen: ik ben niet zo’n fan van Caitlyn Jenner. En dat vind ik jammer, want zij had juist dé spokesperson voor transvrouwen kunnen zijn. Dat was ze in het begin ook wel toen haar transitie in beeld werd gebracht bij Keeping Up With The Kardashians, maar vooral in haar eigen realityserie I Am Caitlyn. Volgens mij gunde iedereen het haar zó toen ze haar eerste speech gaf als Caitlyn. Maar daarna nam het al snel een andere wending.

 

Het grootste probleem dat ik heb met Caitlyn is dat ze een gepassioneerde Trump-supporter is (en Republikein). Ik bedoel: hóe dan? Hoe kun je als transvrouw een politicus en een partij steunen die er een antitranswet doorheen kreeg in North Carolina (de House Bill 2) en die het zelfs deze maand in Texas voor elkaar kreeg om een wet aan te nemen om alle transvrouwen te verbannen van vrouwensporten? Er werd gestemd, met 18 tegen 12 wonnen de Republikeinen en werd de wet aangenomen. In de staten Kansas en North Dakota zijn ze bezig met eenzelfde soort wet, alleen – godzijdank – hebben de gouverneurs van die staten daar veto’s over uitgesproken.

 

Klinkt bizar, toch? En toch is dit iets waar Caitlyn Jenner volledig voor is. Want haar visie over deze laatste wet heeft ervoor gezorgd dat ze weer behoorlijk onder vuur ligt; zij steunt deze wet namelijk voor 100 procent. Als transvrouw. Excuse me?

 

Ze vindt het ‘oneerlijk’ om personen die biologisch gezien man zijn mee te laten doen bij de vrouwen. ‘Het is gewoon niet eerlijk voor biologisch vrouwelijke sporters om het te moeten opnemen tegen een vrouw die oorspronkelijk in een mannenlijf geboren is. Dat bedoel ik absoluut niet respectloos naar wie dan ook, maar we moeten de sporten voor meisjes op scholen beschermen.’

 

De LGBTQ+ community was al geen groot fan van Caitlyn vanwege haar opvallende politieke uitspraken en voorkeuren, maar de maat is voor hen nu echt vol. ‘Ze is nooit, maar dan ook nooit, een vriendin geweest voor onze gemeenschap,’ aldus de gemeenschap uit LA.

 

Zoals je waarschijnlijk wel weet won Caitlyn Jenner voor haar transitie de gouden medaille op de tienkamp tijdens de Olympische Spelen in 1976. Eerlijk gezegd vind ik de uitspraken daardoor nóg opmerkelijker. Je weet hoe belangrijk sport is voor de mens, wat gaat er dan in je hoofd om als transvrouw om dít standpunt in te nemen?

 

Overigens is Caitlyn zelf bezig met een poging tot het worden van gouverneur van Californië, en bij haar campagne hoort het er ook bij om je politieke standpunten kenbaar te maken. Daar horen deze statements dus bij. Nu is Californië een blauwe staat, oftewel democratisch, en ik hoop echt dat ze dat ook blijven.

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer