Cádiz is heerlijk in de herfst

 

Ik heb een fijne tip tegen de herfstdip. Want hoewel het er mij in de zomer veel te warm is, geniet je er nu van zalige temperaturen.

 

 

Een week geleden zat ik er nog, in Cádiz, op een terrasje in de zon. Aan mijn desayuno (ontbijtje) met een café con leche en een paar madalanas. Ik had mijn kinderen op de app en zij regenden zo ongeveer weg in Haarlem en zij zagen mij daar genieten in een warm zonnetje onder een strakblauwe hemel. Nou ik kan je vertellen: het was er heerlijk.

 

Cádiz was sowieso de verrassing van mijn reisje door Andalusië, want het was er zo verschrikkelijk leuk. Omdat het wel wat weg heeft van de Cubaanse hoofdstad wordt het ook wel het Havana van Europa genoemd. Het bruist er trouwens net zo want Cádiz heeft zoveel te bieden. Het ligt op een schiereiland en om er te komen moet je geen hoogtevrees hebben want je gaat eerst een enorme brug over. Op het hoogste punt meet die 185 meter boven zeeniveau en het is echt een waar spektakel om eroverheen te rijden.

In het historische centrum van Cádiz vind je overal hippe barretjes en koffietentjes op gezellige pleintjes en in nauwe straatjes, zoals Cafe de Levante waar ik dus mijn versgebakken ontbijtje zat te eten.
 
 
Die straatjes zijn echt heel leuk om te bekijken door er gewoon lekker doorheen te dwalen. Linksaf, rechtsaf, echt verdwalen kun je niet want de oude binnenstad is niet zo groot.

 

De grote Catedral de Santa Cruz de Cádiz is niet te missen en leidt je altijd weer naar de zee. Ga ook op zoek naar de Mercado Central de Abastos voor verse vis en fruit en doe als de Spanjaarden en neem er meteen een lekker hapje en een drankje.
 

Wat je niet mag overslaan is het Castillo de San Sebastian. Dit fort ligt aan het einde van een lange wandelpier en is een fijne plek voor een picknick of om naar de zonsondergang te kijken.
 

Heb je nog puf over neem dan de trappen van de Torre Tavira. Je moet er wel even zoeken naar deze 45 meter hoge toren, want je loopt er gek genoeg zo voorbij, maar eenmaal boven heb je een spectaculair uitzicht over de stad en de zee. Daarna kun je even bijkomen op een bankje in de schaduw van het Parque Genovés, een groene oase met haar hoge palmbomen en tropische planten.

 

Trouwens, de Spanjaarden vinden zelf dat Cádiz de mooiste stranden van het land heeft, en in de herfst is de temperatuur er nog zo aangenaam dat je prima met de voetjes in het water kunt. 

 

Boeken dus, dat ticket naar de warme Spaanse herfstzon. Want in het laagseizoen is dat helemaal niet zo duur als je het een beetje slim doet. Door buiten het weekend om te vliegen bijvoorbeeld en alleen een koffertje als  handbagage mee te nemen. Zoveel heb je toch niet nodig in de zon? 

 

 

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit