By the weetje

 

Even over taal tussendoor… Op de redactie zitten. betekent best vaak nieuwe woorden of uitdrukkingen leren.

 

 

Dat heb je met mensen om je heen die jonger (of ouder) zijn dat jij. Af en toe zeggen ze dingen die je best wel begrijpt, maar die je op een of andere manier toch verbazen. Of aan het denken zetten.

 

Zo hoor ik naast me best vaak, als er iets heel grappigs is, een filmpje of gekke fotoserie bijvoorbeeld: “ik ga hier helemaal stuk op’. Dan bedoelen ze dus dat ze dubbel liggen van het lachen. Net als wanneer ze iets ‘hilarisch’ vinden. Betekent gewoon dat het heel grappig is.

 

Volgens Wieke gebruik ik weer heel vaak het woord tof, terwijl ‘normale’ mensen altijd ‘top’ zeggen. Kan kloppen, ik heb het ooit zelfs expres overgenomen van een iets oudere vrouw, die m’n uitgever was, vond het zo grappig. Later merkte ik dat mensen het ook weer van mij over gingen nemen. Zal op een gegeven moment wel weer verdwijnen, dat woord. Al houd ik het al best lang vol.

 

Jongere mensen hebben het ook vaak over hun ‘lief’. Kan me niet voorstellen dat ik dat ooit over m’n man zal zeggen. Klinkt zo merkwaardig, vind ik.

 

En oh ja, ze hebben het ook over hun ‘lievelings’. Zonder erbij te zeggen wat voor lievelings dan? Dus nooit lievelings-restaurant, lievelings-parfum, lievelings-ijsje…

 

Wieke meldde trouwens ook even dat het haar was opgevallen dat er mensen zijn die ‘Dag huppeldepup…….’ boven een e-mail zetten  en ‘Hartelijks’ eronder. Herken ik. Zit ik ook altijd met opgetrokken wenkbrauwen van verbazing naar te kijken. Dat je dus ‘Dag’ zegt als je binnenkomt, in plaats van wanneer je weggaat. En waar komt het woord ‘hartelijks’ ineens vandaan? 

 

Ach, die opgetrokken wenkbrauwen van mij… zullen ze bij mijn opmerkingen ook wel vaak last van hebben ;-) 

 

Laatst hoorde ik trouwens Gullit over een trainer praten die hij een gezellige man vond, omdat je er ‘zo leuk mee kon keuvelen’. KEUVELEN. Wat een leuk woord eigenlijk. Ga ik ook weer invoeren.

 

Jij nog leuke oude of juist nieuwe woorden gehoord laatst? Kom maar op. Leuk voor het weekend. Nieuwe dingen leren…

 

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs