Borgen op Netflix

 

Waarom je deze klassieker moet zien

 

Ik zag Borgen nog op dvd. Dat was dus in de jaren 2014 toen je nog laptops had met ingangen waar een dvd in paste. Ik was zó verslaafd aan Borgen dat ik een keer een hele dag in mijn hotelkamer in Venetië ben gebleven om te kijken hoe het afliep met Birgitte Nyborg. En ik was ook een keer zo gehaast om de volgende dvd uit zijn jasje te halen dat ik hem brak. Oh, wat een ellende. Moest ik de hele box opnieuw bestellen en dus weer een dag wachten. Borgen, ik denk de beste serie die ik ooit heb gezien en wel hierom.

 

1.  Hoofdpersoon is Birgitte Nyborg die gekozen wordt als eerste vrouwelijke minister-president. Het grappige is dat daarna Denemarken ook echt een vrouwelijke minister-president kreeg. Goed voor de beeldvorming, zo’n serie.

 

2.  Je ziet ook meteen hoe haar huwelijk wankelt zodra ze deze functie bekleedt met krankzinnige werktijden en problemen die altijd groter lijken dan de alledaagse dingen van het gezin. Dat is trouwens tot er echt iets is met haar dochter (spoiler) en ze een tijdje pauze neemt.

 

3.  Het politieke schaakspel. Geweldig om te zien hoe ze met haar adviseur spint zodat ze haar zaakjes geregeld krijgt en vijanden van zich afschudt.

 

4.  Een dikke tien voor de styling die Birgitte heel langzaam van een wat slonzige vrouw met een buikje in een strakke kokerrok met signature knot beweegt. Je ziet een langzame uiterlijke verandering die haar innerlijke staat duidt.

 

5.  Het citaat dat aan elke aflevering voorafgaat is van een groot denker en gaat over macht.

 

6.  Katrine Fonsmark is ook een ijzersterk personage. Ze is journaliste, heeft een relatie gehad met de spin doctor van Birgitte Nyborg en legt het pijnlijke verleden van hem bloot.

 

7.  Het laatste seizoen laat een totaal ander hoofdstuk van het leven van Birgitte Nyborg zien. Ik vond dit misschien wel het mooiste, rauwste seizoen.

 

Netflix is dus bezig om deze serie te kunnen streamen, dus stay tuned. Want ik ben een Borgen-evangelist. Deze serie moet je zien. En als Netflix hem uitzendt, heb je in ieder geval dat gehannes met gebroken dvd’s niet.

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach