Boodschappen in het buitenland zijn véél duurder

 

Wat neem jij mee als je op vakantie gaat? Een grote zak met piepers, pindakaas en een pondje jong belegen?

 

Nou, je bent niet de enige hoor. Er zijn duizenden Nederlanders die de nodige dagelijkse boodschappen in de vakantiekoffer stoppen. Soms omdat ze hun dagelijkse bakkie pleur in Spanje zo missen. Of omdat ze niet zo houden van het Franse petit dejeuner van croissants met confiture, en liever een bammetje met hagelslag als ontbijt hebben.

 

En er is nog een andere reden dat wij Hollanders ons eigen natje en droogje meenemen: de boodschappen in de buitenlandse super zijn megaduur. En daar houden we dus niet zo van.

 

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt na een vergelijking van prijzen in de vijf populairste vakantielanden, dat de Franse boodschappen het duurst zijn. Je betaalt er gemiddeld 16% meer (!!) dan in de rest van Europa. Maar het kan nog erger. Als je in Oostenrijk naar de slager gaat schrik je je helemaal wild. Je gehaktballetje is daar gemiddeld 45% duurder dan in de rest van de EU. Maar mocht in Spanje op vakantie gaan ben je gemiddeld 4% goedkoper uit. Dat is dus een extra reden om lekker naar de Spaanse Costa’s te vliegen.

 

Al jaren ga ik in de zomer naar Italië op vakantie en ik verheug me altijd op de supermarkten met de lekkerste dingen. Salami, parmaham en pecorino.  Maar voor ik van al dat lekkers kan genieten, moet ik eerst met mijn boodschappen langs de kassa, waar ik bleek om mijn neus sta af te rekenen. En o, o, o, wat doet dat eerste karretje levensmiddelen pijn aan mijn portemonnee.

 

 

Maar vooruit, een groot deel van onze vakantiepret is het Italiaanse eten, dus ik doe mijn ogen dicht en swipe mijn bankpas door het pinapparaat. En als ik dan loom in het zonnetje op mijn terrasje aan de vino en de pecorino zit, ben ik die pijn gelukkig snel weer vergeten.

 

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit