Zonder vriendinnen kán niet

 

Caroline: Onze columnisten zijn goed bezig met het schrijven van de ultieme zomerboeken. Deze week las ik (op Lesbos) ‘Toch?’ van Tineke van Huijstee.

 

Collega’s die een boek schrijven, ik hou er van. Drie weken geleden las ik met heel veel plezier Roos’ ‘Huisje boompje beest’ en de afgelopen dagen was ik in de ban van ‘Toch?’ van onze eigen Tineke van Huijstee.

 

Gesmuld heb ik! Voor franska.nl was ik een paar dagen op Lesbos (waarover later meer), we hadden een superdruk programma en wat is het dan fijn om een boek bij je te hebben om te ontspannen op de rustige momenten. Het liefst was ik de hele dag op een strandstoel blijven liggen.

Dol ben ik op de geintjes die Tineke altijd uithaalt met woorden en associaties in haar columns, en in het vliegtuig op de heenreis werd ik door haar schrijfstijl al meteen het verhaal in gesleurd.

 

Midden-veertigers Josje en Marijke zijn al hun hele leven vriendinnen, maar inmiddels woont carrièrevrouw Josje al jaren in Argentinië. Daarom mailen ze. Vaak. Over álles. Dus ook over de overgang en het belabberde huwelijk van Marijke en de depressie waar Josje uit eenzaamheid in belandt. Herkenbare vriendschap. Met ongezouten meningen en onvoorwaardelijke steun. Tussendoor appen ze (vaak hilarisch) met de rest van hun hechte vriendinnengroep, karakters waarin we allemaal wel kennissen of vriendinnen zullen herkennen.

 

Als Marijke tijdens een concert als door de bliksem getroffen verliefd wordt op een veel jongere gitarist is snel al niets meer zoals het was. Met elkaar rollen de vriendinnen van de ene in de andere gebeurtenis, zelfs met fatale afloop, maar ik ga hier natuurlijk niets spoilen, lees het zelf maar.

 

‘Toch?’ is de titel. En dat is niet voor niets. Het verwijst naar de eeuwige twijfels die de vrouwen hebben. Maar dat geldt misschien wel voor ons allemaal. Toch? Precies, dat bedoelt Tineke!

 

Als afsluiter een stukje tekst van de achterflap, omdat ik het zelf niet beter kan samenvatten: ‘Een boek over relaties, eerlijkheid, overgang, ouderschap, eenzaamheid, twijfel en trouw. Maar ook over vriendschap, lol en liefde.’ En dat allemaal overgoten met het typische Tineke-sausje.

 

Ik zeg: niemand op vakantie zonder dit boek!

 

Toch? – Tineke van Huijstee- €19,99

 

Caroline Griep is journalist en personal organizer. Ze schrijft over opgeruimd leven. In ruime zin. En over het op de rails houden van haar bestaan als zzp’er, emptynest-moeder en vrouw van 50+.

Fotografie portret: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs