CHAUDFONTAINE X FRANSKA.NL

 

‘De natuur? Leuk, als er maar een tram doorheen loopt’

 

Groen. Water. Natuur. Stilte. Caroline had er nooit veel mee. Tegenwoordig wel. En daar kan geen wellness tegenop.

 

 

‘De natuur? Leuk, als er maar een tram doorheen loopt’. Jarenlang moest ik zelf het hardst lachen als ik dit zei. Maar het was wel zo. En het is ook de reden dat ik al twintig jaar midden in de stad woon. Heerlijk, reuring. Dat past bij mij. Als ik buiten zou wonen, zou ik van de stilte waarschijnlijk totaal verpieteren.

 

Toch merk ik de laatste jaren dat ik steeds vaker behoefte krijg aan rust om me heen. Groen. Water. Natuur. Stilte. Gelukkig heb ik een vriend die de perfecte plekjes kent. Waar ik een stadspark altijd genoeg groen om me heen vond, neemt hij me écht mee naar buiten. Naar serieuze natuur en hij is goed op de hoogte, weet ik inmiddels. Ook alle bloemen, planten, bomen, vissen en vogels kent hij bij naam. Ik kan niet anders dan eerbiedig zwijgen.

 

Het liefst gaan we bij mooi zomerweer naar zo’n pareltje tussen Abcoude en Vinkeveen. Sorry als ik dit een beetje cryptisch omschrijf, maar we willen op zulke dagen eigenlijk liever niet gevonden worden (maar kijk eens op deze site met Puur Natuur-projecten) God, wat is het daar mooi! En stil! Bij een boerderij huren we een bootje en na een kwartiertje roeien door het struikgewas is daar het open water. Een plas zó uitgestrekt, waar gemotoriseerd vaartuig niet mag komen. Magisch is het er. Hij vist, ik lees. Of ik staar een beetje voor me uit. Doe een dutje. Geen mobiel bereik.

 

In de verte zien we weleens een ander roeibootje. We zwemmen in het schoonste water waar ik ooit in rond gepoedeld heb. Drogen weer op in de zon. Eten eitjes (van de boer van het bootje) en vers fruit. Lekkere meegebrachte broodjes. En we drinken water dat rechtstreeks vanuit de natuur, bij de bron gebotteld is: Chaudfontaine.

 

En als we dan ’s avonds, rozig van de zon (en het flesje wijn dat ook altijd mee gaat), de stad weer binnenrijden, voel ik me serieus alsof ik een week in een kuuroord geweest ben… Zo simpel is het dus. Met dank aan de natuur!