Tuint­rends & heel veel bekende Britten

 

Rachel: ‘Ik schrijf heus weleens over een plant, maar tuinjournalist durf ik mezelf niet te noemen. Het was dus maar zeer de vraag of de Royal Horticultural Society mijn verzoek om persaccreditatie voor hun prestigieuze Chelsea Flower Show serieus zou nemen.’

 

Wat Parijs is voor de mode en Milaan voor design, is de Chelsea Flower Show voor tuinen. Elk jaar wordt het park achter The Royal Hospital in Chelsea omgeploegd om er voor één week de meest krankzinnige showtuinen aan te leggen, compleet met bomen die zijn ingevlogen uit Japan en Canada, brokken graniet die groter zijn dan mijn keuken, zwemvijvers, kabbelende beekjes en beplanting die eruitziet alsof het er al jaren zo bij staat. Volledig gestoord en het kost bakken met geld maar het wordt door de Britten allemaal uiterst serieus genomen. Tijdens de derde week van mei zendt de BBC de hele week elke dag minstens een uur live uit vanaf de Chelsea Flower Show, Her Royal Highness komt de boel elk jaar hoogstpersoonlijk inspecteren en het hele circus is maanden van tevoren uitverkocht.

 

Op de maandag voordat de Chelsea Flower Show echt losbarst is er een speciale openingsdag voor de pers, maar als je daarvoor uitgenodigd wilt worden moet je door een aantal horticulturele hoepeltjes springen. Om te beginnen moet je eind januari je aanvraag voor een perskaart al indienen, vergezeld van recent werk ter bewijs dat je bonafide bent en minstens één opdrachtbevestiging van een tuintijdschrift.

 

Nu is het zo dat ik best een leuk robbertje kan kletsen over tuinen en de Latijnse naam voor het lelietje-van-dalen lukt me ook nog wel, maar vraag me niet of – en wanneer – je een clematis moet snoeien. Dus stuurde ik mijn magere groenportfoliootje begin dit jaar op en hoopte er maar het beste van. Eind maart kwam het verlossende bericht dat de Royal Horticultural Society verheugd was me te mogen mededelen dat ik me mocht vertonen op de persdag. En die was dus afgelopen maandag.

 

De grap was natuurlijk dat het mij behalve om de bloemen, vooral ook om de gekte er omheen ging. Want niet alleen de koningin komt (en ook Prince Philip pikte Chelsea nog even mee voordat hij deze zomer met pensioen gaat) maar ook tout adellijk, rijk, aanzienlijk, bekend en beroemd Engeland loopt uit voor Dag 1, vaak op hakken die een gewoon mens niet aan zou trekken in de tuin. Al dat gedoe met celebrities heeft natuurlijk geen ene moer te maken met tuinieren, maar geinig is het wel. Want wie kan er nou zeggen dat ze zowel Dame Judy Dench als Absolutely Fabulous-actrice Joanna Lumley tegenkwam in de damestoiletten? Haha. Ik.

 

BBC Gardeners’ World-presentator Carol Klein

 

 

En om er toch nog een beetje een horticultureel eind aan te breien (en mijn uitnodiging voor de show van volgend jaar vast in de voorwas te zetten), hier de tuintrends die ik heb gespot:

 

  1. De B van bladkleuren: verschillende kleuren groen worden gecombineerd met donkerrood tot bijna zwart blad, en opvallend veel fris geelgroen.
  2. De B van bonte bloemen: veel tweekleurige bloemen zoals de orchideeprimula, lupines, dahlia’s en akeleien in contrasterende snoepjeskleuren.
  3. De B van bruut: de landscaping van een aantal tuinen was behoorlijk heftig met prieel-achtige structuren, scherpe hoeken, geometrie, grote gebaren en veel hoogteverschil.
  4. De B van borders met blosjes: veel koraalrood, -roze en oranje bloemen.
  5. De B van Brexitbeplanting: Misschien een beetje kort door de bocht maar veel tuinen waren heel mooi maar behoorlijk traditioneel en daardoor ook een beetje safe. Ik zag veel rozen en pioenrozen, veel tuinen hadden ronde, golvende structuren waarin je je kunt terugtrekken, en er was liefheid in de vorm van kleine bloemetjes en vederachtig blad van varens en Japanse esdoorns.

 
Het gênantste moment van de dag was trouwens een gesprekje dat ik had met een meneer die op de Flow Show stond met bijzonder handgemaakt houten tuinmeubilair. Toen ik later nog eens langs liep, werd hij net geïnterviewd door mijn tuinheld Monty Don van de BBC.
 

En toen wist ik ineens waarom ik eerder een vaag gevoel van herkenning had gehad: het was David Armstrong-Jones, 2nd Earl of Snowdon, zoon van Princess Margaret, het neefje van de koningin, Prins Charles-lookalike, 18e in de lijn van troonsopvolging en, o ja, ook nog meubelmaker. En ik had ‘m gevraagd of ik niet door z’n tuinbankje zou zakken als ik er op ging zitten…

 

De Chelsea Flower Show duurt nog tot en met aanstaande zaterdag. Op BBC 1 en 2 wordt dagelijks verslag gedaan.
 

 

 

Rachel Lancashire is zo Nederlands als een broodje kroket. Haar belangrijkste talenten zijn: de kaart van de London Underground uit haar hoofd kennen, thee met melk drinken en stiekem verliefd zijn op Prince Harry.

Fotografie: Rachel Lancashire  Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Linda van Iperen. Haarstylist: Mandy Huijs.