Blijkbaar kan een ambtenaar niet schrijven

 

Het kabinet heeft weer wat bedacht. Zij gaan honderd extra taalexperts inzetten om ambtenaren te helpen om begrijpelijke taal te schrijven.

 

 

Minstens duizend overheidsteksten moeten volgend jaar zijn aangepast. Ja, je leest het goed. Ambtenaren moeten leren om duidelijker te schrijven. De teksten van de overheid blinken uit in wollig taalgebruik en de burger snapt er vaak helemaal niets meer van.
 

In een vorig leven notuleerde ik vergaderingen en zat ik vaak bij diverse overheidsinstanties aan tafel. Van ministers tot lokale ambtenaren. En het gekke is, zodra ze bij elkaar zitten hebben ze allemaal de vreemde gewoonte om ingewikkelder te gaan praten. Alsof ze het zo met elkaar hebben afgesproken.
 

Soms moest ik echt wel drie keer nadenken eer ik in de gaten had waar ze het in hemelsnaam over hadden. Maar om dat dan vervolgens in begrijpelijk Nederlands op te schijven was nog helemaal niet zo makkelijk. Ik deed gewoon met ze mee. Waar je mee omgaat, daar word je mee besmet.
 

Ik vond een mooi voorbeeld van de gemeente Deventer uit 2009:
“Het openbaar vervoer in Deventer zorgt voor een duurzame bereikbaarheid van belangrijke functies en voorzieningen in de stad, zodat een substantiële bijdrage wordt geleverd aan de bereikbaarheid en het sociaal functioneren van de stad.”
 

Iets met het openbaar vervoer dus…
 

Maar dat kun je dus stukken eenvoudiger opschrijven:
“Het openbaar vervoer in Deventer zorgt ervoor dat belangrijke plekken en voorzieningen bereikbaar zijn. Het OV zorgt ervoor dat de stad op een milieuvriendelijke manier bereikbaar en voor iedereen toegankelijk is.”
 

Klinkt al veel minder ingewikkeld, toch?

 
Inmiddels zijn ruim tweehonderd ambtenaren al op cursus geweest en is er voor hen ook een website ontwikkeld met schrijftips, voorbeeldbrieven en controlelijstjes. De extra bijscholing kost weliswaar drie miljoen euro, maar dan heb je ook wat. Namelijk: duidelijke taal die door iedereen begrepen wordt.

 
Wel zo handig als de overheid van de burger verwacht dat die een formuliertje in kan vullen of een aanvraag kan doen. Want die overheid is er toch voor de burger? Hoe moeilijk kan het zijn…

 

 
Bron: PVDA Deventer
 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit