Biologisch is dus niet altijd logisch

 

Denk je als consument dat je het goed doet voor een betere wereld, word je alsnog in het ootje genomen. Uit onderzoek door RTL Nieuws blijkt dat honderden producten ten onrechte als biologisch worden verkocht. Regels rondom dierenwelzijn, milieu en medicijngebruik worden massaal genegeerd.

 

 

De afgelopen jaren is de Nederlandse consumptie van biologische producten flink gestegen. Steeds meer mensen zien het belang van regels op het gebied van dierenwelzijn en milieu, en zijn bereid om daar meer voor te betalen. Maar dat ging natuurlijk niet vanzelf.

 

Nederland hobbelt al jaren achter andere Europese landen aan als het gaat om biologische landbouw. Eind 2018 was bij ons slechts vier procent van de landbouwgrond biologisch. In Denemarken en Zweden is dat twintig procent. Maar er is hier wel sprake van een forse inhaalrace. Dat moet ook wel want de schade aan de bodem, dierenwelzijn en gezondheid laat ons steeds meer zien dat biologisch boeren voor mens en dier uiteindelijk beter is. 

 

Daarom vind ik het dan ook zo jammer dat nu uit dat onderzoek van RTL blijkt dat ruim tweehonderd biologische boeren die regels op het gebied van dierenwelzijn en milieu aan hun laars lappen. Zij maken bijvoorbeeld gebruik van kunstmest die niet biologisch verantwoord is, houden hun dieren in vervuilde stallen of maken gebruik van verkeerde bestrijdingsmiddelen. En ondanks een waarschuwing van de toezichthouder, mochten deze foute boeren hun ‘verkeerd’ geteelde producten wel als biologisch verkopen.

 

Deze boeren vervuilen het beeld van al die biologische boeren die het juist wel goed doen. Die producten produceren waar de Nederlandse consument graag wat meer voor wil betalen. En die ervoor zorgen dat de dieren, die we uiteindelijk opeten, een beter leven hebben gehad.

 

Ik hoop dat de Nederlandse consument de biologische boer na dit nieuws niet links laat liggen. Als ik voor mezelf spreek, tik ik liever een biologisch eitje van een kip die wat meer leefruimte heeft gehad. En boontjes zonder gif doppen net wat lekkerder. Daarom geef ik graag wat meer uit voor een biologisch aardappeltje. Maar dan verwacht ik natuurlijk wel dat deze pieper uit schone klei, zonder bestrijdingsmiddelen, wordt getrokken.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit