Mmm, Italiaanse risotto­balletjes

 

Deze week een populaire snack uit Italië voor onze – super goed bevallende – Big Fat Friday: arancini. Stuk voor stuk icoontjes van Sicilië. En je kunt deze balletjes goed zelf maken.
 
Dit heb je nodig

Voor de balletjes:

  • 1 1/2 l licht gezouten water
  • 1 ui
  • 380 g Arborio risottorijst
  • 30 gr paneermeel
  • 6 el ongezouten boter, in blokjes
  • schil van 1 citroen
  • 60 g vers geraspte Parmezaanse kaas
  • 60 g verse mozzarella
  • 130 g bloem
  • 1 ei, losgeklopt
  • 250 ml extra vergine olijfolie
  • snufje zout

 
Voor de aioli:

  • 2 teentjes knoflook
  • snufje zeezout
  • 1 eidooier
  • 2 tl vers citroensap
  • 1 tl mosterd
  • 100 ml extra vergine olijfolie

 
Zo maak je het

Risottoballetjes: Breng het water aan de kook. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snij de ui in stukjes. Zet een pan op middelhoog vuur en voeg een scheutje olijfolie toe, fruit de ui in de pan. Doe de rijst in de pan, en roer 5 minuten. Voeg het water beetje bij beetje toe tot de rijst gaar is. Voeg de boterblokjes toe, en ook de geraspte citroenschil en de geraspte Parmezaanse kaas. Blijf roeren totdat alles goed gemengd is. Voeg zout naar smaak toe.

 

Haal de pan van het vuur en verspreid de risotto over de bakplaat om te laten afkoelen. Snij de mozzarella in kleine stukjes.
 

Als de risotto is afgekoeld, rol je er balletjes van. Vul elk balletje met een stuk mozzarella in het midden. Doe de bloem in een kom en de paneermeel in een andere kom. Coat ieder risottobal eerst met de bloem, daarna met het losgeklopte ei, en tenslotte met het paneermeel. Plaats de risottoballen weer op de bakplaat.
 


 
Verhit de olijfolie in een grote pan. Kook de balletjes per 4 of 5 stuks in de olie tot ze goudbruin van kleur zijn (ongeveer 4 minuten). Laat ieder balletje op een bord met keukenpapier uitlekken.
 

Aioli: Hak en pureer de knoflook. Voeg zout naar smaak toe en meng dit. Klop het eigeel, citroensap en de mosterd in een andere kom. Voeg beetje bij beetje de olie toe, blijf doorkloppen totdat alles goed is gemengd. Meng de knoflook erbij.
Als de aioli te dik is, kun je er 1 of 2 druppels water bij doen.

 

Eet smakelijk!

 

Sfeerbeeld:  Little Big H