Beter goed gejat dan slecht bedacht

 

 

Vorige week werd het Instagramaccount van Sonja Bakker uit de lucht gehaald. Ze zou volgens andere bekende foodbloggers plagiaat hebben gepleegd.

 

 

 

Dat Sonja Bakker haar recepten niet zelf verzint bleek vorige week toen bekend werd dat ze het nodige had gekipt en gejat van andere foodbloggers. Soms met een aanpassing, soms schaamteloos gekopieerd, met foto. Tsja, dat mag niet zomaar. Op de tekst en de foto zit auteursrecht, dus je mag niet klakkeloos overnemen wat een ander verzint. Ook niet als je Sonja Bakker bent.

 

Dat vonden de mensen van Instagram ook en die haalden haar pagina met duizenden volgens uit de lucht. Sonja is de beroerdste niet en geeft toe dat het niet helemaal volgens het boekje is gegaan. “Ik kan niet anders zeggen dan dat er binnen mijn bedrijf dingen niet goed zijn gegaan. Dat zijn we nu aan het herstellen. Ik moet met de billen bloot. Mijn advocaat en die van haar (de foodblogger Silvia Ribas Dunnirvine van wie ze recepten en beeld heeft gekopieerd. Red. ) zijn momenteel in gesprek om uit te zoeken wat er precies allemaal is misgegaan, maar ook hoe we het samen kunnen oplossen. Ik kan alleen maar zeggen dat ze gelijk heeft.” Hartstikke netjes van Sonja.

 

Wel een beetje jammer dat ze niet de hand in eigen boezem steekt. Ze zegt dat iemand in het team er een potje van heeft gemaakt. Maar uiteindelijk is Sonja toch zelf verantwoordelijk voor deze puinhoop? Waarom dan met de beschuldigende vinger naar je medewerkers wijzen? Een mooi Amerikaans spreekwoord zegt: ‘there is no I in team’. Een team ben je met z’n allen, ook als je de baas van het team bent.

Bron: AD

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit