Betaal jij nog met cash geld?

 

Gisteren stond ik voor het eerst in maanden weer eens bij een geldautomaat en realiseerde ik me opeens dat ik nooit meer contant geld op zak heb. Niet eens één eurootje…

 

 

 

Normaal gesproken ben ik niet zo snel met technische snufjes, maar contactloos betalen vind ik reuzehandig. Helemaal toen we door corona bijna overal met een bankpas, telefoon of smartwatch konden gaan betalen was het bij mij snel afgelopen met de cash. Ik heb het niet eens meer in huis, in mijn tas of mijn auto. Geen eurootje.

 

Blijkbaar ben ik niet de enige die het reuzehandig vindt om cashloos te betalen want het aantal contante betalingen is het afgelopen jaar met wel veertig procent teruggelopen. Dat het aantal geldautomaten in rap tempo afneemt zal daar ook wel mee te maken hebben. Ten opzichte van vorig jaar zijn het er 879 minder.

 

De bakker, de slager, de bloemenman op de markt. Overal kan ik met de ‘ping’ betalen, zoals we dat hier in Huize Smit noemen. Niks geen gezoek meer naar een flappentap of kleingeld voor de parkeerautomaat. Mijn portemonnee heb ik inmiddels ingeruild voor een pasjeshouder, scheelt weer ruimte in mijn tas. En soms hoeft die hele tas niet mee om boodschappen te doen omdat ik inmiddels ook kan afrekenen via mijn telefoon, waar ook alle bonus-, korting- en spaarkaarten op staan.

 

Zelfs mijn vader van bijna tachtig heeft geen cash meer op zak. Die betaalt heel hip met zijn smartwatch. En jij? Heb jij nog contant geld bij je?

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit