Ben je het thuiswerken zat?

 

Opstaan, ontbijten en je laptop openklappen op de keukentafel of in je kantoor-aan-huis alias de logeerkamer. 

 

48 procent van de werkende bevolking doet het nog steeds. Wat zeg ik? We zijn zelfs nóg positiever geworden over thuiswerken, 71 procent is voor en 45 procent denkt dat het een blijvertje is.

 

Ook de Amayzers en Franska’s zitten sinds vrijdag de dertiende van maart thuis aan de keukentafel (en niet in bed). Ook al ben ik behoorlijk bedreven geraakt in het thuiswerken, soms word ook ik gek van ’s morgens half acht tot ’s avonds half tien aan dezelfde tafel op dezelfde stoel in dezelfde keuken zitten. Denk in oplossingen, zeggen mensen dan, dus ik heb ze voor je.

 

1. Zet je bureau op een andere plaats
Flip de logeerkamer, maak een mobiel bureau dat je door het huis kunt schuiven of investeer in een goede parasol en ga in de tuin of op je balkon zitten. Een ander uitzicht maakt creatiever en productiever.

 
 

2. Werk een dagje samen met een collega
Richt je tuintafel in als werkstation en nodig je (hele gezonde) collega uit om een dag bij je te komen werken. Het is een verademing om met een bewegende co-worker van vlees en bloed te praten.

 

3. Ga buiten de deur lunchen
Sowieso is het wijs om je lunchpauze te pakken en niet (deze boodschap is voor mezelf) even snel een roerbakmixje naar binnen te schuiven achter je laptop. Als je buiten de deur gaat lunchen, dan heb je een fysieke onderbreking in je werkdag, wat gezond is.

 

4. Doe een achturig videobelgesprek
Deze doe ik soms met onze Annick. Achturig is misschien nog niet gelukt, maar er zijn dagen dat ik haar om half tien ’s ochtends belde en dat ze nog ‘aanstond’ rond de lunch. En dan niet hoeven praten hoor, maar gewoon lekker schrijven en af en toe iets zeggen, wetend dat ze er nog hangt. Bijna zoals op kantoor.

 

5. Gooi je werktijden om
Als je in een sleur dreigt te raken, dan is het slim om eens naar je werktijden te kijken. Zo begin ik zelf het liefst heel vroeg, half acht is geen uitzondering, ga ik ’s middags graag even de deur uit en werk ik begin van de avond nog even door. Het is trouwens wel handig als je dit wel bespreekt met je chief, voordat jij met je neus tussen de badpakken in een winkel staat en zij/hij denkt dat je aan je laptop gekluisterd zit.

 

6. Sta op en wandel een blokje
Non-stop achter je computer zitten doet niemand goed. Laat die bovenkamer af en toe even doorwaaien door de benen te strekken. Het is aangetoond dat even iets voor jezelf doen zorgt voor een hogere productiviteit

 

7. Organiseer een anderhalve-meter-buitenlucht-borrel
Het hoeft niet meteen over werk te gaan, maar een goed glas wijn op een picknickkleed is ook fijn. Op die manier zie je elkaar even, kun je iemand in de ogen kijken en lijkt het bijna als vanouds gezellig.

 

8. Doe aan huizenruil
Even een ander behangetje, noemde de vrouw van mijn beste vriendin het. Ik predik dit advies ever since. Het is fijn om af en toe in een andere omgeving te zijn, maar als het kantoor nog niet open is of je dit niet fijn vindt om welke reden dan ook: ruil van huis. Dit is vooral ideaal als er geen vakantievierende kinderen of thuiswerkende partners in het spel zijn, kleine disclaimer dus.

 

9. Maak je meetings mobiel
Ik probeer elke week wat mensen te bellen, even inchecken om te zien hoe het ze thuis vergaat. Dit doe ik het liefst terwijl ik zelf een stukje buiten wandel of als ik in de auto zit. Zo ben je er zelf even uit, maar ook weer op de hoogte van het welzijn van je medemens.

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans