Een derde van de mensen wil blijven thuiswerken

 

Mijn plek aan de keukentafel komt bij vlagen mijn neus uit, want ik werk én eet én borrel daar, maar negenennegentig komma negen procent van de tijd ga ik goed.

 

Je mag stellen dat wij de lucky bastards zijn, want het maakt niet zoveel uit waar wij onze laptops openklappen. Ook al is dit bij voorkeur op de redactie, als we op reis zijn of gezellig samen in een cafeetje zitten.

 

Op je houten kont

Nu heel Nederland niet meer hutjemutje in de trein staat of achter elkaar aansluit in de file, blijkt dat thuiswerken ineens ook echt werkt en we werken zelfs nog één tot twee uur meer per dag. Ook al was een groot deel van de werknemers en werkgevers daar voor deze crisis nog niet zo zeker van. 60 (!) procent van de bedrijven verplaatste noodgedwongen de bureaus naar thuis na de oproep van Rutte op 12 maart en 92 procent van de thuiswerkers is tevreden. Klachten zijn er natuurlijk heus wel, laat dat maar aan ons Nederlanders over, maar die zijn vooral praktisch van aard. Mensen klagen over een falende server om op in te loggen of over een houten kont, omdat ze werken vanaf de keiharde keukenstoel. Eén klein advies: schaf een lekkere bureaustoel aan, je billen gaan je dankbaar zijn.

 

Hear hear

Wat we missen? Collega’s. Bijna 60 procent van de mensen die aan de keukentafel werkt mist het even kletsen, want leuk, al dat ge-Zoom, maar niets verslaat je weekend doornemen bij het koffiezetapparaat. Dit gemiddelde ligt in Nederland trouwens hoger dan in andere landen, wat maar weer bewijst dat we hele leuke mensen zijn óf dat we hele leuke collega’s hebben; komt natuurlijk op hetzelfde neer. Een kwart verheugt zich trouwens ook alweer op de vrijdagmiddagborrel. Hear hear, die begrijpen we wel. Ik vermoed dat ons hele team uit dat ene kwartje bestaat. Ik voorzie een vrijmibo die duurt tot middernacht met een ruime hoeveelheid J.Lohr.

 

In de vroege of late uurtjes

De pluspunten van het uit huis werken zijn er natuurlijk ook. Zo staat het ontbreken van reistijd bovenaan, want er blijft meer tijd voor huis en haard over a.k.a. het gezin. De thuiswerker zonder kinderen kan zich beter concentreren en slaat ineens aan het sporten in quarantaine. In tegenstelling tot de thuiswerkers mét kinderen, wat logisch klinkt. Daar wordt als oplossing voor gegeven het afwijken van de doorsnee werktijden, zodat dat in vroege of late uurtjes goedgemaakt kan worden.

 

Maar wat de toekomst ook brengt, de helft van de werkende mensen verwacht na de coronacrisis ruimte te krijgen om meer thuis te werken. Fulltime op kantoor lijkt iets uit het BC-tijdperk. Before corona.

 

 

Bronnen: Emerce, AD.nl en MT

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans