Handige tips voor als je geen held bent in thuis­werken

 

Als Rutte je vraagt om thuis te werken en het kan, dan doe je dat. Daarom tik ik dit vanaf mijn keukentafel.

 

Een flinke kan koffie binnen handbereik, schaaltje met dadels ernaast (thuis eet ik meer), kaarsen aan en Sky Radio op de achtergrond. Huiselijker krijg je het niet. Ik mis mijn redactiekompanen zeker, maar op zo’n thuiswerkdagje verzet ik wel Mount Everesten aan werk.

 

Zit vanuit huis werken niet zo in je systeem maar moet je nu toch? Hulp is hier, want ik heb tips voor je.

 

Doe even normaal

Ik weet nog dat ik op mijn eerste thuiswerkdag ter compensatie van ’s morgens acht tot ’s avonds negen werkte. Alsof ik iets goed te maken had, omdat ik niet op kantoor was. Uit onderzoek blijkt dat je sowieso al meer werk verzet als je thuis werkt, dus doe vooral niet te spastisch. Begin met een to-do list voor de dag en draai dat wasje gewoon wél tussendoor, niemand die boos wordt omdat jij een minuut de droger staat te vullen.

 

Kleed je aan

Niet dat ik je ervan verdenk in je nakie achter een bureau te werken, maar ik weet toevallig dat de gemiddelde freelance journalist pas ’s middags om vijf uur de tanden poetst en een versleten joggingbroek verwisselt voor iets toonbaars, want: kans op menselijk contact. Het scheelt echt als je even doucht, je haar borstelt en een jeans en een trui aantrekt. Je komt wat meer in de productieve stand.

 

Zoek een rustig plekje

Het is voor mij makkelijk lullen (pardon my French), want ik heb een huis voor mezelf om in te werken. Als dat niet zo is, zoek en maak dan wel een plek of hoekje om te werken en spreek duidelijke signalen met medebewoners af. Koptelefoon op? Niet storen. Deur dicht? Dat is met reden.

 

Treat yourself

Ben je die gesmeerde boterhammen elke dag helemaal beu? Dit is jouw moment. Laat soep pruttelen, gril groentes, roer eieren; je kunt helemaal uit je dak gaan met de lunch, want je hebt (hoop ik voor je) een heel fornuis tot je beschikking.

 

Pak die frisse neus

Het is voor niemand goed om een hele dag met ramen en deuren gesloten te zitten, mits je in quarantaine moet natuurlijk, dus zet een ommetje in je planning. Even lekker na de lunch of halverwege de middag de bovenkamer schoon laten waaien. Ben je daarna weer stukken frisser en scherper.

 

Bel en app

Ik roep rond de klok van half tien even dat ik ingelogd ben via de app, maar het is ook fijn om tussendoor even met een collega te bellen. Je raakt toch gehecht aan die types op de werkvloer en dan heb je toch even dat koffiezetmomentje.

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans