Ben ik nou zo slim, of…

 

… zijn jullie nou zo dom? Ik heb het niet tegen jou hoor, ik quote gewoon de aanstaande bondscoach van het Nederlands elftal. Over dom gesproken trouwens…

 

 

Nou ja, dom… Ik heb heus wel wat bijgeleerd in de tussentijd. Sinds ik honderdachtendertig jaar geleden als kersverse hoofdredacteur van het (toen nog handwerk-) tijdschrift Ariadne met een stapel ontwerpen voor de ‘bloemen-kruissteek-map’ bij de directeur van onze uitgeverij binnenstapte met de vraag of hij misschien de Latijnse namen voor me kon controleren, is er flink wat water door de Rijn gestroomd, zijn we tientallen jaren, leermomenten en blunders verder en kan ik rustig zeggen dat ik bepaalde vergissingen niet meer zal maken.

 

 

Waarschijnlijk dan

 

 

Het zou een prachtige map worden, honderden bloemen waren als kruissteek-patroon afgebeeld, zodat alle borduurfanaten er een enorme voorraad patronen mee in huis zouden halen, waar ze jaren mee vooruit konden. Bij elke bloem stond de Latijnse naam, dan kon je die er meteen naast borduren. Omdat ik m’n lezertjes kende wilde ik er geen enkele fout in hebben zitten. ‘Weet je hoeveel keer dit gedrukt wordt?’ (Ik hoorde in m’n hoofd de woorden van de vorig hoofdredacteur nog nagalmen.) Dus waar moest ik heen? Nou, naar de baas van de tent natuurlijk. Ik heb HBS, dus mijn gezond verstand zei me dat hij dan als directeur wel gymnasium zou hebben. Serieus, zo dacht ik toen.

 

Mooi niet

 

Ik keerde onverrichterzake terug. Toen ik het aan een vriendin vertelde, zei ze dat ik hem zelfs geschoffeerd had door zoiets van hem te vragen. Was werkelijk niet in me opgekomen. Ik ging er heilig vanuit dat boven mij geplaatsten slimmer waren. Zat de wereld toch anders in elkaar dan ik dacht. Naïef, maar eigenlijk ook wel lief, toch?

 

 

Ach, je leert bij

 

 

Intussen begrijp ik daardoor dus ook dat mensen die ons land besturen niet per se meer weten of slimmer zijn dan jij en ik. Maar even onder vier ogen, ik wil niemand beledigen, maar dansen met Janssen en meteen na de prik de QR-code in je app… heel handig is dat niet natuurlijk. En dan voor ‘t eerst in deze hele rotperiode ineens ferm optreden in plaats van het tot nu toe gebruikelijke ‘begripvol’ en niet weten wat je moet zeggen op een lastige vraag. Uh… je zou toch kunnen verwachten dat als je zo’n verantwoordelijke job hebt en je optreden zo onder een vergrootglas ligt, dat je dan wel wat sneller bijleert of tenminste drie keer nadenkt voordat je iets doet of zegt?

 

 

Enfin, niets meer aan te doen

 

 

We kleuren rood en zijn wellicht opnieuw de pisang qua buitenlandse vakantie. Niks meer dansen met Janssen, maar misschien ook niet met Giovanni, Pedro of Jean-Paul. Wie weet laten ze ons er niet eens meer in, dubbel geprikt of niet.

 

 

Maar niet getreurd, de zomer hier in Nederland is ook best leuk, zeggen ze. Vooral als je een tuin hebt, denk ik er dan meteen bij.

 

Ik wens je een mooie week, zonder pakken om bij neer te zitten, want daar schiet je toch niets mee op.

 

Liefs

 

Franska

Door: Franska

Afbeelding van Franska