Deze belangrijke boodschap moet je zien

 

Op Facebook zag ik de geweldige video van Cynthia Nixon (die rooie uit Sex and the City) met een belangrijke boodschap:

 

Vrouwen, trek je niks aan van al die tegenstrijdige berichten die je continu te horen krijgt, en geef dit vooral door aan je dochters. Hulde voor Cynthia. Ze heeft me geraakt met deze boodschap.

 

In de video vertelt Cynthia over de onmogelijke eisen die vandaag de dag aan vrouwen gesteld worden. We zien haar in een pak voor een muur staan terwijl ze de eindeloze stroom criteria waar vrouwen aan moeten voldoen opsomt. De clip begint met: ‘Be a lady, they said’ (wees een vrouw, zeiden ze). ‘Je rok is te kort, je rok is te lang, laat niet teveel huid zien, laat iets over aan de verbeelding, wees geen verleider, mannen kunnen zichzelf niet inhouden, mannen hebben behoeftes, wees sexy. Doe niet zo provocatief, je vraagt erom. Draag zwart, draag hakken, je ziet er te gekleed uit, je had wel wat meer je best mogen doen. Wees niet te bazig, praat niet te hard, praat niet teveel’, en zo gaat het nog even door.

 

Cynthia, die al eerder een gooi deed naar het gouverneurschap in New York, laat met deze video haarfijn zien hoeveel druk er op vrouwen staat. Op hun lichaam, verschijning, gedrag, seksualiteit en persoonlijkheid. Allemaal om onze mannen te pleasen. En dat is toch niet normaal?! De woorden houden ons klein. Wordt dit soort dingen ook tegen mannen gezegd? Nee.

 

Het gaat door: ‘Eet sla, eet niet teveel koolhydraten, neem geen toetje, scheer je oksels/benen/schaamstreek, botox je rimpels, maak jezelf op, hou je buik in’, etc.

 

De video eindigt met nog een lijstje ‘gevaren’: ‘Drink niet teveel, ga niet te laat uit, loop ’s avonds niet meer alleen in het donker, lach niet naar vreemden, vertrouw niemand, zeg geen ja, zeg geen nee.’
Oftewel: het is nooit goed. Ik ben er stil van. Just be a lady, they said.

Door: Philippine Dankelman

Philippine is freelance journalist. Voor Franska.nl schrijft ze over alles wat haar bezig houdt. Ze woont in Haarlem met haar man en hun drie kids. Ze is het liefst op het strand, dol op versgebakken appeltaart en houdt van de kleur wit.

Afbeelding van Philippine Dankelman