Slimme viervoeters

Wat denk jij? Zijn het die trouwe honden die slimmer zijn, of juist die sluwe katten?

 

Het lijkt me hilarisch om een aantal écht trouwe honden- en kattenmensen samen aan tafel te laten zitten om dit vraagstuk even te bespreken. Wat een discussie zou hieruit komen. Want tja, als je eenmaal team hond of kat bent, dan hou je voet bij stuk. 

 

Zelf ben ik een hondenmens. Dat was niet altijd zo, maar toen mijn vader drie jaar geleden met de liefste Cockerspaniël thuis kwam, was ik om. En we leren hem de leukste trucjes. Slim beestje. En nu kan ik de rest van de hondenmensen onder ons blij maken. Waaaaannntttt, ik heb het antwoord op bovenstaande vraag.

 

En dat antwoord is… Tromgeroffellllll. Honden zijn slimmer dan katten. Dat blijkt uit onderzoek van neurowetenschapper Suzana Herculano-Houzel. Ze vergeleek het aantal hersencellen in de cortex van honden en katten. De cortex is het deel van het brein dat verantwoordelijk is voor complex denkwerk. Bijvoorbeeld voor het voorspellen van de toekomst met het gebruik van eerdere ervaringen. 

 

Honden hebben maar liefst twee keer zoveel neuronen in hun cortex als katten. Dat is dan ook de reden dat we ze moeilijke dingen kunnen leren, bijvoorbeeld de krant ophalen, of blinde mensen helpen. Suzana: ‘Waarschijnlijk zullen kattenmensen zeggen dat katten die dingen ook kúnnen, maar gewoon niet wíllen, omdat ze meer karakter hebben.’ 

 

Wat denk jij? Misschien kunnen we die discussie nu met z’n allen in de reacties op Facebook aangaan. Ik ga meelezen, want ik ben wel héél benieuwd wat jij hiervan vindt, Of wat Franska vindt, want zij is wel écht een kattenmens. 

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Samen met haar Britse vriend woont ze in het hartje van Londen. Zelf is ze gek op reizen, gezelligheid, koken, goede wijn, en vintage treasures.

Afbeelding van Danique van Leeuwenstijn