Bel me maar lekker niet

 
Ken je dat? Sta je net boven de gootsteen de pasta af te gieten gaat de telefoon. Of ik wel weet dat ik veel te veel betaal voor mijn energierekening….

 

 

 

Het is me al talloze keren overkomen. Alsof ze het ruiken dat het mij niet uitkomt als ze bellen. Net op het moment dat ik mijn handen níet vrij heb gaat de telefoon. Dan laat ik altijd snel alles uit mijn handen vallen om toch op te nemen, want je weet maar nooit. Wie belt er nu nog in tijden van WhatsApp, dan moet het wel belangrijk zijn.

 

Nou, mooi niet. Waarom ik het abonnement van de krant heb opgezegd. Er is een wereldaanbieding voor de loterij. U kunt volgende maand al miljonair zijn, mevrouw.

 

Gek word ik ervan. Eigenlijk al genoeg reden om de telefoon helemaal niet meer op te nemen. Mijn kinderen bellen me toch nooit, mijn moeder belt alleen op mijn mobiele telefoon en als ik daar een nummer op zie dat ik niet herken neem ik zelden meteen op. Dan ben ik de baas over wie me belt.

 

Maar bij het vaste nummer helaas niet. Ondanks dat ik iedere keer na een ongewenst reclametelefoontje van een snelle callcentermedewerker meteen weer het Bel-me-niet-register heb ingevuld. Maar blijkbaar zitten ze daar te slapen en vinken ze nooit aan dat ik dus NIET gebeld wil worden. Laat me met rust, denk ik dan.

 

Vanaf nu doen ze dat, want er gaat vandaag een belangrijke wijziging in de Nederlandse Telecommunicatiewet in. Voortaan moet ik eerst nadrukkelijk toestemming geven om gebeld te worden door aanbieders van producten of diensten en door politieke partijen of goede doelen. Pas als deze aanbieders kunnen aantonen dat ik heb aangegeven dat ze me mogen benaderen, mogen ze bellen. Of als ik al klant bij dat bedrijf ben (en dit niet langer dan drie jaar geleden is).

 

Dat betekent dat ik niet meer zomaar gebeld kan worden met de vraag of ik wel weet dat mijn zonnepanelen niet goed zijn of dat ik misschien een donatie wil doen voor een of ander vaag goed doel. Ik hoef dan niemand meer af te poeieren of bij een vasthoudend type te zeggen dat ik NU het gesprek ga beëindigen.

 

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat streng controleren of de nieuwe regels wel worden nageleefd en als je geen toestemming hebt gegeven en toch gebeld wordt, dan kun je daar een klacht indienen. Of gewoon je schouders ophalen en doorgaan met waar je op dat moment mee bezig was. Pasta afgieten en lekker gaan eten bijvoorbeeld.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit