songfestivalfeest
songfestivalfeest

Als je dit maakt…

Is iedereen blij. Ik ook. Want ik kom mee-eten

 

 

Dit vindt iedereen lekker. Tenminste…ik heb nog nooit meegemaakt dat er iemand afhaakte toen ie dit op zijn of haar bord had. En ook niet halverwege, omdat het bijvoorbeeld te machtig zou zijn. Haha. Italiaans genieten op z’n best dus met deze Parmigiana di melanzane.

 

Nu wil je zeker het recept? Dacht ik al. Komt ie:

 

Dit heb je nodig

  • 1,5 kilo aubergine
  •  1,4 liter passata di pomodoro (Lekker dikke ‘saus’ van puur gemalen tomaten. Kun je in een pak kopen bij de supermarkt)
  • 500 gram mozzarella
  • 150 gram gemalen Parmezaanse kaas
  • Een halve ui, fijngesneden
  • Extravergine olijfolie
  • Zwarte peper uit de molen
  • Paar blaadjes basilicum. Met de hand in stukjes gescheurd
  • Zout
  • Olie om in te bakken (bijvoorbeeld zonnebloemolie)

 

Zo maak je het

Maak de aubergines schoon en snijd ze in de lengte in dunne plakken van ongeveer 4 a 5 mm dik. Leg ze in een vergiet en strooi wat zout over alle plakken. Op die manier wordt er vocht onttrokken aan de aubergines. Laat ze zo ongeveer een uur liggen.

In de tussentijd snijd je de mozzarella in mini-blokjes en laat ze uitlekken. Dan de saus: in een grote pan laat je in 2 eetlepels olijfolie de ui een paar minuutjes zachtjes aankleuren. Daarna gaat de passata van pomodoro erbij en een klein beetje water en wat zout. Dit laat je 45 minuten pruttelen Helemaal aan het einde doe je de basilicumblaadjes erbij.

De aubergines zijn  inmiddels uitgelekt. Die droog je heel goed af met keukenpapier.

 

Dan verhit je in een diepe pan de ‘bak-olie’ tot 170 graden. In kleine porties tegelijk bak je de aubergine-plakken 2 à 3 minuten, waarna je ze op keukenpapier laat uitlekken.

Verwarm nu de oven voor op 200 graden

In een rechthoekige ovenschaal doe je een klein laagje van de tomatensaus.  Daarop de eerste laag aubergine-plakken. Maal er een beetje peper overheen, bestrooi het met Parmezaanse kaas en strooi er gelijkmatig wat mozzarella-blokjes over. Dan weer een laagje saus en in die volgorde ga je door. De laatste laag is een laagje van de tomatensaus met daarop nog wat mozzarella en Parmezaanse kaas. De schotel gaat zo’n 40 minuten in de oven. Paar minuutjes laten afkoelen voordat je begint te eten.

 

Bel even als ie klaar is, dan kom ik eraan.

 

Buon Appetito!

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.

beeld: chiarapassion.com