De Before-serie

esther goedegebuure

Goeie voornemens zijn natuurlijk niks aan. Ze gaan altijd over verbeteren en fixen en geen mens houdt ze vol. Leuke voornemens, daar doe je jezelf en een ander plezier mee.

 

 

Mijn leuke voornemen voor 2022 – iedere week minstens één nieuw recept uitproberen – heeft in ieder geval al aardig wat mensen blij gemaakt. Het leuke voornemen van mijn dochter, samen met mij iedere week een classic movie bekijken die ik mag uitkiezen, is natuurlijk echt een cadeautje.

 

Bijna een beetje zenuwachtig – je wil niet dat iemand jouw lievelingen slaapverwekkend of suf vindt- trapten we af met When Harry met Sally, een film die ik minstens vijf keer heb gezien en waarbij ik nog steeds kan huilen van het lachen. Godzijdank vond zij hem ook geweldig; de dialogen, de styling van Meg Ryan, de liefdesverklaring aan New York, ze smulde er net zo van als ik.

 

Daarom durfde ik het aan om de meest romantische films aller tijden aan haar te laten zien; de Before-serie van Richard Linklater met de onvolprezen Ethan Hawke en Julie Delpy. Voor wie dit niks zegt, hier volgt een lofzang en een hele warme aanbeveling. Before Sunrise is uit 1995, Before Sunset uit 2004 en Before Midnight uit 2013. Samen vormen ze een onweerstaanbare trilogie over de liefde.

 

In de eerste film ontmoeten de Amerikaan Jesse (Hawke) en de Franse Celine (Delpy) elkaar in een trein richting Wenen. Het is meteen uitslaande brand en als Jesse moet uitstappen om de volgende dag zijn vlucht naar Texas te pakken, haalt hij Celine over met hem mee te gaan, ook al moet ze eigenlijk door naar Parijs. Terwijl ze tot de volgende ochtend door Wenen struinen, zie je deze twee bloedmooie, lieve, sprankelende twintigers met de minuut verliefder op elkaar worden. Wetende dat ze elkaar na deze nacht misschien wel nooit meer zullen zien, raken ze niet uitgepraat. De film eindigt met de belofte dat ze elkaar over precies een half jaar weer op dat Weense station terug zullen zien en als kijker kun je alleen maar vurig hopen dat die hereniging ooit plaats zal vinden.

 

Godzijdank maakte Linklater negen jaar later Before Sunset (en weer eens negen jaar later Before Midnight), en weten we hoe dat afloopt. Niet per se goed. De afspraak op dat station blijkt mislukt. Jesse stond er weliswaar maar Celine kwam, vanwege de begrafenis van haar grootmoeder, nooit opdagen. Telefoonnummers hadden ze niet uitgewisseld, ze kenden zelfs elkaars achternaam niet.

 

Als ze elkaar negen jaar later in Parijs bij wijze van wonder in een boekhandel ontmoeten, blijken ze daar alle twee gierende spijt van te hebben. Jesse, inmiddels bestsellerauteur, is op tournee om zijn nieuwste roman in Europa te promoten, een boek dat gaat over de meest romantische nacht uit zijn leven. Een nacht met een Frans meisje dat hij ooit ontmoette in een trein maar daarna nooit meer zag.

 

Als de lezing is afgelopen, ziet hij Celine in het publiek staan. Zijn uitgever waarschuwt dat hij nog maar anderhalf uur heeft voor zijn taxi naar het vliegveld vertrekt en het is precies die resterende tijd die hij met Celine wil doorbrengen waar wij als kijkers getuigen van zijn. Ook nu word je bedwelmd door het zinderende verlangen van deze twee mensen die door Parijs slenteren en elkaar bijpraten over de onfortuinlijke manier waarop hun levens zijn verlopen. De manier waarop ze intellectueel aan elkaar gewaagd zijn en tegelijkertijd fysiek met iedere cel die ze in zich hebben tot elkaar aangetrokken worden, is zo overtuigend. Je wil ze toeschreeuwen: ‘laat alles uit je handen vallen en kies voor elkaar!’ 

 

Het is ontzettend knap hoe deze twee ‘praatfilms’, die uit niet meer bestaan dan dialogen tussen twee mensen die elkaar herkennen als zielsverwanten, betoveren. Ethan Hawke en Julie Delpy zijn ontzettend sexy, mooi en verfrissend imperfect. Echte tanden, waar geen beugels of facings aan te pas zijn gekomen, lekker schots en scheef, waar zien we die nog?  

 

De derde film, weer negen jaar later, leert ons dat Jesse en Celine’s liefde inderdaad meant to be was. Ze zijn inmiddels samen en vormen met twee dochters een gezin. Ook nu wordt er weer eindeloos gepraat, gediscussieerd, gekibbeld zelfs. Dit derde deel was altijd mijn minst favoriet maar missen wil je het ook niet.

 

Volgens de ijzeren wet van Linklater zou 2022 het jaar moeten zijn dat er weer een Before-deel uitgebracht zou worden. Maar helaas, geen van de drie betrokkenen lijkt op dit moment voor een vervolg te porren.

 

Gelukkig zijn er deze drie juweeltjes die het terugkijken meer dan waard zijn en nergens over de datum aanvoelen. Ze zijn te bekijken via Amazon. Doe jezelf een plezier en reserveer er een paar avonden voor. Niet allemaal achter elkaar weg blaffen maar met aandacht en tussenpozen van genieten.

 

 

 

 

 

 

Door: Esther Goedegebuure