Nieuwe FRANSKA-columnist

 

Meng ‘trots’, ‘tintelend van plezier’ en, zo je het noemen wil, ‘met nieuw elan’ en dan kom je in de buurt van het gevoel waarmee ik dit stukje schrijf.

 

 

 

Esther Goedegebuure, dé Esther van tijdschrift JAN, ‘mijn’ Esther, zal vanaf nu met een stevige regelmaat (ze is zo enthousiast dat ik al vier complete stukken in mijn mailbox heb zitten) mooie artikelen voor ons schrijven.

 

Waarover? Over de boeken die ze leest (dat zijn er veel), de films die ze zag en waar ze jou ook graag van laat genieten, dat ene perfecte weekendje Texel, maar ook over hoe je dat emptynestsyndroom (een zoon is uitgevlogen en de volgende jongenskamerdeur staat al op een flinke kier) bevecht. Afijn, Esther dus. Een van mijn liefste, slimste en meest betrokken vakvriendinnen is vanaf nu ook team Franska. Ik verzamelde wat vragen zodat jullie haar ook wat beter leren kennen.

 

Lieve Esther, 2021 was een stevig jaar voor jou. Na jaren en jaren met een groot hart voor JAN gewerkt te hebben, eindigde dat voor jou omdat de uitgever wilde reorganiseren. Ik kan me voorstellen dat je niet in detail wil treden, maar dat het je raakte, was duidelijk. Wat heb je gedaan om een grijze dag weer roze te kleuren?

‘Als je zo lang met zoveel plezier aan iets hebt gewerkt, duurt het even voor je kunt bedenken wat er nog meer de moeite waard is om zoveel tijd aan te besteden. Wat dan helpt, zijn al die lieve leuke mensen in je leven die tijdens een ommetje met je willen brainstormen. Uit een van die vele ontmoetingen is het idee geboren voor een boek. Een non-fictie boek dat gaat over een onderwerp dat enorm m’n hart heeft. Ik hoop heel snel te kunnen delen waar het over gaat maar ik durf er mijn handen voor in het vuur te steken dat de Franska-lezer hier ook echt iets mee heeft! Ik heb ontzettende zin om me in dit grote project vast te bijten. Want reisjes maken, vrienden zien, lekker koken en een stukje hardlopen zijn allemaal dingen waar ik in de regel vreselijk van kan opknappen, maar ik wil geen vrouw met een hobby zijn. Ik heb het echt nodig om met iets groters aan de slag te gaan, ik wil iets moois maken. Dit boek heeft die belofte, daar heb ik het volste vertrouwen in.’

esther goedegebuure

 

2022 is voor jou als een vers schilderdoek. Alles kan. Alles ligt open. Hoe ziet jouw schets voor dit jaar eruit?

‘Ik kijk uit naar al die inspirerende ontmoetingen met de mensen die ik ga spreken voor mijn boek. En als ik groots droom ben ik dit jaar te beluisteren via de podcast-app. Want ook dat is een wens die naar boven is komen borrelen: ik wil als podcastliefhebber zelf zo graag eens een podcast maken.’

 

Om je nog beter te leren kennen, leg ik je wat vragen voor uit de Proust Questionnaire. Komen ze.

Wat is je huidige gemoedstoestand?

‘Nagenietend van een heel vrolijk weekend met een van mijn liefste vriendinnen. Ze woont in Zwitserland en door Covid hadden we elkaar dik twee jaar niet gezien. We hebben onze middelbare school- en studententijd samen doorgebracht en ter gelegenheid van haar bezoek had ik een lunch en een diner georganiseerd voor onze gezamenlijke vrienden uit die tijd. Zo’n weekend dat je alleen maar aan tafel zit, wijn drinkt, alles bespreekt, heel veel lacht, nog meer wijn drinkt, om de tien minuten verzucht dat er niets veranderd is en elkaar voortdurend complimentjes over van alles en nog wat maakt.’

 

Wanneer heb je voor het laatst gehuild?

‘Mens, ik huil zo vaak. Het wordt er niet beter op naarmate ik ouder word. Om de Deense film Druk heb ik, naast heel hard gelachen, ook echt stevig gehuild. Eigenlijk een heel lekkere combinatie.’

 

Wie is je grootste fictie-held?

‘Bij deze vraag krijg ik een Marvel Comics-associatie en daar heb ik echt helemaal niks mee. Dus ik kies mijn liefste anti-held, Bridget Jones, de vrouw waarmee ik me totaal vereenzelvigde toen ik eind twintig was. Net als zij was ik altijd aan de lijn en modderde ik, als hopeloze single met een destructief zwak voor commitment phobic mannen, maar wat aan.’

 

En wie zijn je helden in het echte leven?

‘Echte helden zijn mensen die hun eigen leven ondergeschikt maken aan het algemeen belang. Zoals Janny en Lien Brilleslijper, de Joodse verzetstrijders aan wie Roxane van Iperen de geweldige roman ‘t Hooge Nest heeft gewijd. Hun heldenmoed was grenzeloos en nauwelijks voor te stellen.’

 

Bij welke gelegenheid huil je?

‘Ik heb een zwak voor speeches, vind het heerlijk om ernaar te luisteren en ben ook van mening dat mensen het tijdens een bijzonder moment in hun leven verdienen om met aandacht toegesproken te worden. Dus ik spreek weleens een woordje, tijdens een afscheid, een uitreiking of een feestje van iemand van wie ik veel houd. Omdat een speech ook ergens over moet gaan en persoonlijk moet zijn, raak ik zelf meestal ook ontroerd tijdens zo’n praatje. Dus je kunt er gif op innemen dat ik tussen het speechen door sta te snotteren.’

 

Wat is jouw idee van perfect geluk?

‘Samen zijn met hen van wie je het meeste houdt en écht contact maken. Als ik dit visualiseer zie ik mezelf zitten tussen mijn man en kinderen, aan een tafel tijdens een gesprek of een spelletje 30 seconds (daar zijn wij heel goed in) waarbij we heel hard moeten lachen. Als ik een beetje uitzoom zie ik dat we in Spanje zitten, in ons innig geliefde dorpje aan de kust van Andalusië, waar we al twintig jaar vakantievieren.’

 

Waar en wanneer was je het meest gelukkig?

‘Op 2 november 2006 in het Amsterdamse Onze Lieve Vrouwen Gasthuis toen mijn twee kleine jongetjes op mijn bed klommen om hun pasgeboren zusje te zien. Toen voelde ik me zo verschrikkelijk rijk en zo intens dankbaar dat het me allemaal gegund was. Dat moment zit als een foto in mijn geheugen opgeslagen.’

 

Wat kunnen de lezers van Franska van jou verwachten?

Ik kan hysterisch en opdringerig enthousiast zijn over dingen die ik mooi, goed, fascinerend of heel erg lekker vind. Als een jehovagetuige wil ik mijn tips dan met je delen. Ik lees graag, luister veel podcasts, hou van reizen, cultuur en natuur en duik regelmatig de keuken in. Dus je kunt erop rekenen dat ik boeken ga aanraden, recepten zal delen en fijne adresjes wil verklappen. En natuurlijk ben ik ook altijd op zoek naar dat ene crèmepje waar je een sunkissed glow van krijgt of die jurk of dat pak waar je knapper in wordt, dus als ik die vind ben ik ook de beroerdste niet en deel ik die graag.’

 

We trappen af met jouw leuke voornemens voor 2022, we zijn benieuwd.

 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach