Onze huisdieren kampen ook met coronakilo’s

 

Een woord waar ik twee jaar geleden nog nooit van had gehoord, maar waar ik nu confronterend veel te maken mee heb gehad: coronakilo’s.

 

 

 

Het is een term die inmiddels niet meer echt weg te denken is. Nu weet ik niet of het bij mij nog echt coronakilo’s zijn die ik kwijt wil of dat ik inmiddels maar gewoon moet erkennen dat ik corona niet meer per se de schuld hiervan kan geven, maar dat is wel het makkelijkst, dus laten we dat maar blijven doen.

 

Blijkbaar zijn we niet alleen maar onze eigen feeders tijdens corona, we zijn het ook van onze huisdieren. Dierenarts Stijn Peters kaartte dit gisteren aan: ‘Ik zie steeds vaker dat dieren overgewicht hebben. Als ik al kijk naar de afgelopen week, heeft de helft van de dieren in onze praktijk in een bepaalde mate overgewicht.’ Ehm, oeps. *kijkt naar eigen kat Pebbles*

 

Ja, door dat thuiswerken krijgt — in mijn geval — de kat meer aandacht dan voorheen, en dus ook meer eten. Meer snoepjes. ‘Baasjes verwennen hun huisdier iets te veel,’ aldus Stijn Peters. Je kan trouwens zelf thuis checken of jouw dier overgewicht heeft. ‘Je kan langs de ribben voelen: voel je ze niet, dan is je huisdier te zwaar.’ Godzijdank voel ik die ribben nog wel, al vond Pebbles zelf het niet per se een leuke oefening.

 

Het blijft niet alleen bij katten en honden, nee, zelfs cavia’s kampen met overgewicht. De coronakilo’s hebben dus ook de knaagdieren bereikt. Ik vind de oplossing dan wel weer hilarisch: laat de dieren meer bewegen. Hoe doe je dat met cavia’s? Nog een extra rad kopen? Loslaten in de kamer en maar laten rondrennen? Dat laatste is in ieder geval wat Stijn Peters aanraadt. En ze minder eten geven, maar dat spreekt voor zich.

 

Oké, mijn goede voornemen was meer sporten, maar blijkbaar geldt dat ook voor m’n huisdier. Summerbody 2022, me and Pebbles are coming for ya.

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer