Beau wat ben je leuk!

 

Ik ben fan van Beau. Al jaren. Ook toen het allemaal niet zo wilde lukken op tv. Wat een leuke vent is dat toch. En wat gun ik hem zijn succes.

 

Heb je het ook gehoord? Dat Beau van Erven Dorens in gesprek is met de televisiebazen van RTL. De presentator klapte vandaag op de radio uit de school. Er wordt gesproken over een programma op de late avond op RTL. ‘Je ziet dat ik aan het glimlachen ben’, zei hij. Maar hij wilde zijn Beau Five Days Inside, natuurlijk niet opgeven. ‘Dat programma zit diep in mijn hart, is belangrijk voor mij maar ook voor de mensen met wie ik het doe. Ik ben in gesprek, dat is het antwoord.’

 

Nou, dat snap ik. Hij won er vorig jaar de Gouden Televizierring mee. En toen werd ie die avond ook nog bekroond als beste presentator van de Nederlandse televisie. Eindelijk erkenning… Dat had lang geduurd.

 

Want Beau begon de afgelopen twintig jaar steeds met veel enthousiasme aan verschillende programma’s, maar die leverden keer op keer toch niet de kijkcijferhits op waar hij zo op hoopte. Een eindeloze hoeveelheid flops trok voorbij. Hij werd zelfs al uit de eerste aflevering van het suffe ‘Sterren dansen op het ijs’ geknikkerd. Ook dat televisieavontuur mislukte jammerlijk.

 

Voor Beau Five Days Inside liet Beau zich vrijwillig opsluiten in een instelling. Zo zat hij in een gevangenis en in een jeugdinrichting, hij verbleef in een hospice en een bejaardentehuis. Zelfs op een marineschip. Maar nu hij zo’n beetje alle instellingen in Nederland heeft bezocht wordt het tijd voor wat anders. En misschien is dat nieuwe programma straks wel op de late avond op RTL te zien.

 

En ik gun het hem zo, dat succes en de erkenning dat ie gewoon hartstikke goed is. Want juist toen hij tijdelijk de presentatie van RTL Late Night overnam, gingen de kijkcijfers weer omhoog. Hij ziet mensen echt en stelt vragen die recht uit zijn hart komen.

 

 

 

Televisierecensent Angela de Jong verwoordde het laatst heel goed: ‘De tv-presentator (…) heeft ineens zijn plek gevonden. En wel in maatschappelijk betrokken reality, waarin hij registreert, participeert, zich verwondert of opwindt, raakt en zich laat raken om ongegeneerd zijn tranen de vrije loop te laten voor de camera. Dat is Beau op zijn best.’

 

In zijn bedankspeech tijdens datzelfde Gouden Televizierring-gala richtte Beau zich tot de jongste van zijn vier zoons en zei: ‘Je vader heeft eindelijk wat gewonnen, jongen!’ Dat kwam uit zijn tenen… Nou, toen kon hij voor mij helemaal niet meer stuk!

 

Beau Five Days Inside is vanaf vandaag weer iedere dinsdag om 20.30 uur te zien op RTL 4.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit