Ze kómen!

 

Beatrijs: Dit nieuws was dus even flink ondergesneeuwd door het peilings-, verkiezings- en telgeweld. Dus wil ik er graag even de aandacht op vestigen. Want net is naar buiten gebracht dat het nog maar 27 nachtjes duurt!

 

Nou ja, over 27 nachtjes kunnen we ze nog niet bezoeken, maar dan komen Xing Ya en Wu We in Nederland aan. Wie dat zijn? De reuzenpanda’s die na zestien jaar onderhandelen met China vijftien jaar bij Ouwehands Dierenpark komen logeren.

 
Op 12 april om 19.05 uur – maak je welkomstspandoek maar klaar – landen ze op Schiphol. Ik lees dat ze met de KLM vliegen. Gezellig idee, zo’n warme pluizenbol naast je op rij 17. ‘Vlees, vis of een stukje bamboe, sir?’

 

Ook krijgen ze een gezondheidscheck; je wilt tenslotte geen vreemde beestjes het land in…

 
Maar nee, het blijkt een bijzondere vlucht van KLM Cargo te zijn. Want die heeft een dierproof vliegtuig met speciale reisverblijven en dierenstewards. Na het landen gaan de beren nog even naar het KLM Dierenhotel. Daar worden ze ingeklaard (passports please?) en worden ze op hun gezondheid gecheckt; je wilt tenslotte geen exotische bacteriën of vreemde beestjes het land in…

 
En dan, tadada, het persmoment. Samen met hoogwaardigheidsbekleders en andere genodigden mag de pers de reuzenpanda’s voor het eerst bekijken. Er zullen voor Xing Ya en Wu We nog net geen microfoons klaarstaan, maar dat wordt een momentje, hoor. Allemaal voor slechts een miljoen euro per jaar, dat Ouwehands aan de Chinezen moet betalen (die 50 kilo bamboe per dag die de panda’s verorberen zijn hierbij niet inbegrepen).
Zelden zo’n ellenlang voorbereide, dure en gastvrije ontvangst gezien.

 

Wat nou, vreemdelingen niet welkom in Nederland?

 

P.S. Hulp nodig voor je spandoek? Welkom in het Chinees schrijf je zo:  歡迎您
(volgens Google Translate hè: als je per ongeluk iets beledigends verft, is het dus niet míjn schuld).

 

 

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.