Aye aye captain: cruise-regels voor dummies

 

Al drie dagen zit die begintune van Pirates of the Caribbean in m’n hoofd. Je weet wel, dat deuntje. Tudu-dum-dum, tudu-dumdum, tudu-dum-dum, tudu-dumdum.

 

Even kleine sidenote: terwijl ik dit typ, zit ik vanaf mijn balkonhut naar de zonsondergang te staren. Ja, ik ben voor de eerste keer op een cruiseschip. Aanwezig bij de doop van de Italiaanse Costa Smeralda. Het op vier na grootste cruiseschip ter wereld. Het tweede schip dat vaart op het duurzame aardgas lng – en ja: dat is best een dingetje. Zo’n dingetje dat Penélope Cruz hier gisteren ALS VERRASSING(!) aan boord was bij de scheepsdoop en de bekende fles champagne tegen de boeg stuksloeg. Je snapt: ik kan rustig sterven en ben nu nog meer verliefd op P. (klinkt veel cooler) dan ik al was. 

 

Een cruisje maken stond sowieso al lang op mijn bucketlist. Lijkt me heerlijk om in een korte tijd veel te zien, zonder dat je steeds hoeft te zeulen met je koffer. Vanochtend kwamen we aan in de haven van Marseille, morgenochtend komen we aan in Barcelona. Dat is het tofste aan een cruise; in een korte tijd zie je hartstikke veel. ’s Nachts vaar je door (voel je niets van) en de volgende ochtend kijk je uit het raam en ben je ineens in een andere stad. Dit is mijn derde dag op de Costa Smeralda en ik moet zeggen, het is wel een cultuurtje hoor, het cruisen. Je moet het ook even leren begrijpen, zo’n vaarvakantie. Ja, ik was cruisevirgin, maar inmiddels ontmaagd en daarom voor alle niet-cruisers onder ons: dit wil je weten als je voor het eerst op vaarvakantie gaat.

 

 

Whatever you do, zeg geen ‘boot’
Nee nee, je moet haar niet te kort doen. Een bootje vaart in de grachten, een schip vaart op zee. We hebben het hier over een varende stad. We hebben het hier over een plek met zwembaden, meerdere restaurants, theaters, bioscoopzalen, een basketballveld, een spa, winkels, you name it. 

 

Daarnaast: een schip is altijd een ‘haar’
Is toch gezellig? Schepen zijn vrouwelijk. Ja. ‘Ze’ is snel. ‘Ze’ is mooi.

 

Zorg dat je altijd je kaart bij je hebt
Wist ik dus ook niet, maar bij aankomst aan boord krijg je een soort universele kaart waarmee je de hele trip alles doet. Het is zowel de kamersleutelkaart van je hut, als je pinpas. Alles wat je wilt eten/drinken doe je met je kaart waardoor je je portemonnee niet meer nodig hebt en dat is best wel relaxt – en verraderlijk.

 

Dan even over je kajuit
Over het algemeen kun je kiezen tussen 3 hutten. Een binnen-, buiten- of balkonkajuit. Het verschil is simpel gezegd geen raam, wel een raam, of een balkon. Welke het beste bij jou past ligt allereerst aan je budget, maar ook hoeveel tijd je op de kamer doorbrengt. Zelf heb ik wel een balkon en ik moet zeggen: ik vind het echt de moeite waard. Ook al is het een duurdere hut. Alleen al om de zon te zien opkomen. Whoah.

 

Hou rekening met zeedagen
Er zijn dagen dat je niet aanmeert in een haven, maar doorvaart. Hou er rekening mee dat je dan niet van boord kan. Er is over het algemeen genoeg entertainment aan boord so trust me: vervelen ga je je niet, maar zeker als je voor het eerst op cruise gaat zou ik kiezen voor zo’n een kleine week om te kijken of cruisen je ding is. Voordat je meteen 3 weken boekt.

 

 

Een schip heeft geen verdiepingen, maar een dek
Dek 6, dek 7, dek 8, etc. En wat ik nu na drie dagen doorheb: de liften gaan continu op een neer. We zijn met zesduizend man aan boord. Soms sta je wat langer te wachten, wat me brengt op het volgende punt…

 

Niks met de lift, pak gewoon de trap
Is tien keer sneller en dan heb je meteen een goede work out te pakken. Daarnaast: iedere avond dat ik m’n hakken weer aantrok had ik al na vijf minuten spijt. Op reis op een cruiseschip = de hele dag lopen van A naar B. Het is leuk om ’s avonds wat meer uit te pakken maar echt: je kunt niet zonder comfortabele schoenen. 

 

Dataroaming terwijl je vaart, nee nee dat wil je niet
Ik weet niet hoe die Amerikanen het weer voor elkaar hebben gekregen, maar blijkbaar zijn ze de baas van de Wifi op zee en vragen ze vanuit die monopoliepositie hele bizarre prijzen. Denk: 40 euro voor 5 MB. Whatever you do: koop meteen een wifikaartje als je aan komt aan boord en ga niet zelf zitten trutten met je MB’s want trust me: het gaat je honderden euro’s kosten. 

 

Kies je plek op het schip
Mocht je snel zeeziek worden: een kajuit in het midden van het schip op een lage verdieping is je spot. En check als je een slechte slaper bent ook even van de voren of de discotheek niet boven je hut zit. Zou toch vervelend zijn…

 

Zorg dat je ALTIJD op tijd terug bent aan boord
Serieus, zet een wekker op je telefoon op het moment dat je aanmeert en lekker de stad in wilt gaan. Een schip met duizenden passagiers gaat echt niet wachten op laatkomers. Schip weg = pech. 

 

En vooral: have fun hè
Op cruise gaan is zeker de eerste keer een onvergetelijke ervaring. Je ziet in een korte tijd meerdere steden en ook aan boord valt van alles te doen. Een keer een Costacruise meepakken? Ik zeg doen. 

 

 

P.S. gewoon efkes dat je het weet. Bakboord = de linkerzijde van het schip en en stuurboord = rechts. Joejoe.

 

P.P.S. Ik ben na drie dagen gestopt met zoeken, die hartjesdiamanten ketting van de Titanic is ECHT nergens te bekennen. Goed verstopt Rose, well done. Tsss.

 

Door: Redactie Amayzine.com