At jij dit ook met kerst in de jaren zeventig?

 

Terwijl ik de Allehande doorblader moet ik opeens aan mijn moeder denken en hoe zij in de jaren zeventig haar kerstdiner voorbereidde. At jij deze gerechten toen ook tijdens de feestdagen? 

 

 

 

 

Ben jij al bezig met het verzinnen van je kerstdiner? Wordt het vlees, vis of vega? De keuze is reuze en je kunt echt alle windstreken van de wereld op je bord leggen als je wilt. Maar soms verlang ik terug naar een kerstdiner bij mijn ouders thuis. Toen we nog nooit van avocado’s hadden gehoord en macaroni met boterhamworst al heel exotisch was. 

 

Ik zie mijn moeder nog zitten met het Margriet Kookboek voor haar neus, waaruit ze haar inspiratie haalde voor het voorgerecht van ossenstaartsoep of de whiskysaus voor de coupe met Hollandse garnalen. Ik had me bij de borrel al volgepropt met gevulde eieren en blokjes kaas met een bolletje gember dus dat voorgerecht was alleen voor de Grote Mensen. 

 

Met z’n achten zaten we te fonduen met een koperen pannetje met loeihete olie op een gammel vlammenhoudertje met spiritus. Iedereen had een bordje met kipfilet, een stukje varkenshaas en (dat was wel heel luxe) een beetje biefstuk. Niemand die dat walmende pannetje gevaarlijk vond en als je vergat dat jouw ‘vleesje’ te lang in het pannetje zat, stond mijn vader met zijn lange vork net zo lang in de olie te roeren tot hij het gevonden had. 

 

Dit was het enige moment van het jaar dat we aardappeltoefjes aten, die mijn moeder vroeg op kerstochtend maakte terwijl de tulband in de oven stond. Dan maakte ze ook een grote schaal met griesmeelpudding waar dan bij het dessert warm bessensap overheen ging. Man, man, man wat zat ik dan te smullen. 

 

Terwijl mijn opa’s na het eten rustig naast mij een sigaartje opstaken kwamen er flesjes Jaegermeister op tafel, met zo’n bruin papiertje eromheen. Mijn moeder en oma’s namen lekker nog een filtersigaretje van Belinda. Ja hoor, ik mocht ook best een trekje. Sterker nog, ik had ze ook zelf voor mijn moeder gekocht bij de Vivo buurtsuper om de hoek.

 

Als ik er zo aan terugdenk was het eigenlijk supersimpel wat er op tafel stond. Maar nu ik in de Allehande recepten zie als geroosterde knolselderijsteaks met miso glaze en zwarte rijst of bresaola met burrata en roodlof vraag ik me af of ik nu echt lekkerder ga eten dan toen in 1977… 

 

 

 

 
 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit