Apart slapen kan juist goed zijn voor je relatie

 

Wanneer je een relatie hebt (en zeker als je samenwoont) is de kans heel groot dat je samen een bed deelt.

 

 

 
Sterker nog, ik denk dat de meerderheid best raar zou opkijken wanneer een stel niet samen slaapt — en dat terwijl het helemaal niets hoeft te zeggen over je relatie. Psychologen zijn er zelfs van overtuigd dat samen slapen juist ook funest kan zijn voor je relatie. Zo denken mensen vaak dat apart slapen enorm slecht is voor je seksleven, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Volgens psychologen zijn onderstaande twee redenen de belangrijkste argumenten waarom een ‘sleep divorce’ juist goed kan zijn.

 

1. Uitslapen in het weekend kan je relatie nieuw leven in blazen

Doordeweeks zitten we toch vaak vast in onze dagelijkse sleur: werken, sporten, sociale dingen, noem maar op — en even bijkomen (en bijslapen) is dan heel belangrijk. Het is nu eenmaal zo dat je over het algemeen dieper en beter slaapt wanneer je alleen ligt en zelf bepaalt wanneer je gaat slapen (en niet gestoord wordt wanneer iemand anders naast je gaat liggen). Wanneer je tijdens het weekend dan weer wél samen slaapt, kan dat juist heel goed zijn voor je relatie. Samen uitslapen, intiem zijn; het is dan echt iets waar je iedere week naar uit kan kijken.

 

2. Rituelen voor het slapen gaan krijgen prioriteit

Volgens psychologen zijn rituelen ’s avonds heel belangrijk voor je hersenen, want die krijgen dan door wanneer het tijd is om te ontspannen. Toch doen stellen die rituelen niet vaak samen wanneer ze in één bed slapen, terwijl het juist wel heel goed is voor de band tussen jullie samen. Samen bepaalde gewoontes krijgen voor jullie apart gaan slapen, zoals een serie kijken, mediteren of allebei een boek lezen voor jullie allebei jullie eigen bed in duiken kan veel beter zijn voor de intimiteit dan wanneer je allebei je eigen ding doet en vervolgens wel in één bed slaapt.

 

Bron: PsychologyToday

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer