Anti­depressiva zonder recept

 

Stoppen met roken is de hel. Want je moet van een heuse verslaving af. Maar om nou aan de antidepressiva te gaan…

 

Ooit gestopt met roken? Dan weet je dat dat bijzonder moeilijk is. Zo niet onmogelijk. Althans, dat denk je op sommige momenten. Toen ik stopte werd ik bloedchagrijnig, had ik de ene vreetkick na de andere en wist ik me af en toe geen raad met mezelf. Het voelde alsof ik zo in een depressie gleed. Niks was meer leuk, zonder die peuk.

 

Gelukkig ging dat gevoel na een paar weken weg. Ik proefde en rook weer beter. Mensen om me heen vonden het fijn dat de stinkende walm om mij heen verdwenen was. En nou ja, met dat humeur van mij zou het ook wel weer goedkomen.

 

Maar dat geldt helaas niet voor iedereen. Sommige stoppers hebben er zo’n moeite mee dat ze zijn gebaat bij het slikken van antidepressiva. Maar die krijg je alleen op recept, van je huisarts: een echte dokter die ervoor gestudeerd heeft en die jou en je medisch dossier kent. Die precies weet hoe je die pillen moet gebruiken en je daarbij begeleidt. Want het is niet bepaald een vitaminetabletje dat je gaat slikken.

 

Je zorgverzekeraar betaalt sinds 1 januari een vergoeding om te stoppen. Via de website van Ik stop nu kun je in contact komen met een coach die je daarbij gaat helpen. Heel fijn natuurlijk, maar een aantal van die bureaus laten artsen antidepressiva voorschrijven aan patiënten die ze nooit gezien hebben. En dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn.

 

Want op eigen houtje antidepressiva slikken kan zelfs gevaarlijk zijn. Je moet geleidelijk met deze medicatie starten en je kunt er ook niet van de ene op de andere dag mee stoppen. En dan heb ik het nog niet eens over de mogelijke bijwerkingen van deze pillen. 

 

Niet zo handig om via een coach aan de antidepressiva te gaan. Dus wil je stoppen, neem dan contact op met je huisarts en laat je niet foppen door een coach die je pillen voorschrijft. Heel ongezond. Kun je bijna beter blijven roken. 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit