Antipasti

Bij een Italiaanse borrelplank horen natuurlijk salami, parmaham, olijven en Parmezaanse kaas. Maar met deze hapjes wordt die plank onvergetelijk.

 

 

Gegrilde artisjok    

Voor 4 personen

 

Dit heb je nodig

  • 4 kleine artisjokken

  • 1 citroen

  • 60 ml olijfolie

  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden

  • 4 el fijngehakte peterselie

  • zout en peper

  • 1 dl mayonaise

 

Zo maak je het

  1. Knip als eerste de scherpe punten van de blaadjes van de artisjok, dan kun je je daar niet meer aan prikken. Spoel dan de artisjokken af en snijd de steel er helemaal af zodat ze rechtop op de bodem van de pan kunnen staan. Breng een grote pan met gezouten water aan de kook, Schaaf de citroen en bewaar het schaafsel. Pers de citroen uit en voeg het sap en de uitgeperste citroenhelften aan het water toe. Kook de artisjokken 20- 30 min. Wanneer het makkelijk is een blaadje eraf te trekken, zijn ze klaar.

  2. Mix in een kleine schaal de citroenrasp, olijfolie, knoflook, peterselie, zout en peper.

  3. Haal de artisjokken uit de pan en leg ze op een bord om af te koelen. Snijd ze dan in de lengte doormidden. Haal met een kleine lepel het artisjokhart eruit – dit is het pluizige gedeelte dat op de bodem zit (de pluizen zijn oneetbaar, het hart zelf heerlijk dus zonde om weg te gooien!).

  4. Plaats de artisjokhelften in een grote kom en giet de olijfolie-mix eroverheen. Zorg ervoor dat de marinade goed tussen de blaadjes van de artisjokken komt.

  5. Gebruik een grillpan of de oven om de artisjokhelften te grillen. Haal de artisjokken uit de pan en leg op de antipasti plank. Serveer met heerlijke mayonaise om de blaadjes in te dippen.

 

 

Antipasti Pizza

Voor 32 pizzaatjes

 

Dit heb je nodig

  • ½ dl olijfolie

  • 450 gr pizzadeeg (kant en klaar)

  • 1 potje pizzasaus

  • zout en peper

  • 4 pakjes mozzarella

  • 20 groene of zwarte olijven zonder pit, gehalveerd

  • 1 blik artisjokharten (AH) dungesneden

 

Zo maak je het

Verwarm je oven op 220 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier en kwast het papier in met olijfolie. Bestrooi je aanrecht met wat bloem, snijd daarop het pizzadeeg in ongeveer 32 stukjes. Druk elk stukje pizzadeeg met de palm van je hand in een rondje van ongeveer 5 cm. Leg de deegrondjes op het ingesmeerde bakpapier en bestrijk ze tot vlak aan de rand dun met pizza saus. Verdeel de olijven, artisjokhartjes en bovenop de mozzarella, over het deeg. Bestrooi met zout en peper en een paar druppels olijfolie. Bak in de oven tot de kaas begint te bubbelen en het deeg goudbruin is. Dit duurt ongeveer 12 minuten.

 

 

Gefrituurde mozzarella bolletjes (Bocconcini)

Dit heb je nodig

200 gr bloem
2 eieren
1 pakje panko (grof Japans paneermeel te koop bij AH en Jumbo)
1 tl gedroogde tijm
zout en peper
40 bocconcini (mini mozzarella bolletjes)
frituurolie
tomatensaus om in te dippen
 

Zo maak je het

Laat de bocconcini uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Meng het panko paneermeel met de tijm. Doe de bloem met zout en peper, de losgeklopte eieren en de panko in 3 aparte kommen. Rol de bocconcini eerst door de bloem, haal ze dan door het ei en rol ze tenslotte door het panko/tijm mengsel. Zet 30 minuten in de koelkast.
Verhit de olie tot 180 graden en frituur de bocconcini in delen 2 tot 3 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Schep de balletjes uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer de balletjes warm met de tomatensaus.

 

 

Groentefriet uit de oven

 

Dit heb je nodig

  • 1 courgette

  • 1 pastinaak

  • 1 winterpeen

  • ½ knolselderij

  • ½ koolraap

  • 1 glutenvrij, voorgebakken brood of een gewone voorgebakken baguette (150 gram)

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • ½ theelepel knoflookpoeder

  • ½ theelepel chilipoeder

  • ¼ theelepel nootmuskaat

  • zout

  • 2 eieren

  • 1 eetlepel mosterd

  • bakpapier

 

Zo maak je het

Breng ruim water in een pan aan de kook, voeg hier ook een snufje zout aan toe.

Was de courgette, snijd deze doormidden en haal het vruchtvlees (de binnenkant & zaadjes) eruit. De rest van de courgette snijd je in plakken van ongeveer een centimeter. Schil de koolraap, winterpeen, knolselderij en pastinaak. Snijd al deze groenten in de vorm van frietjes. De courgette hou je nog even apart.
De overige groenten blancheer je ongeveer twee minuten in het kokende water. Het is belangrijk dat ze een lekkere bite behouden, dus niet te lang!
Haal de groenten uit de pan, spoel ze af met koud water en laat ze uitlekken.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Terwijl de oven op temperatuur komt klop je de eieren los met de mosterd en maal je het brood in de keukenmachine totdat je kruimels hebt, of wrijf je het fijn in een bolzeef. Roer hier de paprika-, knoflook-, chilipoeder, nootmuskaat en het zout door.

Schep de groenten door het ei en vervolgens door de paneermix. Leg dan de groenten apart van elkaar neer op een bakplaat met bakpapier en bak ze 20 minuten totdat ze een mooie goudbruine kleur hebben.

 

 

Buon Appetito!

 

Door: Meagan Suares

Meagan woont in een studentenhuis in hartje Amsterdam met zes gillende huisgenoten. Studentenmaaltijden vindt ze maar niks, dus staat ze elke avond in de keuken voor iedereen te koken. Ze is dol op reizen, gezelligheid, lekker eten, drinken en ‘af en toe’ sporten.

Fotografie: Nikita Holst

Afbeelding van Meagan Suares