Amerikanen willen meer op Nederlanders lijken

 

Amerikanen werken veel harder dan Europeanen. Ze hebben veel minder vrije dagen en als ze ziek worden is er niet altijd een vangnet van verzekeringen. Effe lekker niks doen is er dus niet bij.

 

En dat is nou precies wat die Amerikanen, volgens Time Magazine, eens wat vaker zouden moeten doen. En wel op z’n Hollands. Niksen wordt het nieuwe chillen.

 

Lekker niksen: Wij Hollanders zijn er werkelijk een kei in. Even de boel de boel laten en heerlijk ins Blaue hinein staren. Beetje lummelen, wandelingetje maken, boekje lezen. Zo simpel kan het leven zijn.

 

En daar zit ‘m nou net de moeilijkheid. Die Amerikanen snappen niet dat het zo easypeasy is.

Time Magazine heeft zelfs een echte Nederlandse stress en burn-outcoach gesproken. Carolien Hamming van het CSR Centrum in Meerkerk vertelt wat ons Hollandse lanterfanteren nou precies is: ‘Het betekent letterlijk niets doen’’, zegt ze tegen Time ‘Zolang het geen doel dient en het tot niets hoeft te leiden’  

 

De Amerikanen moeten er nog een beetje aan wennen. Ik wil het ze wel even voordoen hoor. Ben er wereldkampioen in. Als klein Ireentje dreef ik mijn juffen tot wanhoop. Ik kon in de klas uren naar buiten staren. Blik op oneindig en dromen maar. En nog.

 

Zelfs hier op de redactie doen we aan luiwammesen. Iedere middag lopen we altijd effe een blokkie om. Niks bijzonders maar oh zo lekker. Zijn we daarna weer zo fris als wat. Dat zouden meer Amerikanen op hun to-do lijstje moeten zetten.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit